Kuľaša, perec, holubky či pirohy majú čestné miesta na stoloch východniarov už celé generácie. S obmenami ich tradične pripravujú na Gemeri, Spiši, Above aj Zemplíne. Župa sa ich rozhodla po prvý raz v histórii pozbierať.
Na svojom oficiálnom webe sa župa na obyvateľov Košíc a okolia obracia s výzvou, ktorá spojí tieto tradičné recepty v unikátnej kuchárskej knihe s názvom Sto chutí Košického kraja.
„V roku 2024 oslávi župa 100. výročie svojho založenia, pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať tradičné recepty, bez ktorých si stolovanie nevedia predstaviť východniari už generácie. Keďže doposiaľ takáto kuchárka v našich končinách nevyšla, kniha receptov Sto chutí Košického kraja bude prvou svojho druhu,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Knihu Sto chutí Košického kraja slávnostne predstaví Košický samosprávny kraj v apríli počas Župných dní pri príležitosti 100. výročia založenia Košickej župy. Každý má možnosť prispieť svojím obľúbeným tradičným jedlom a nájsť v kuchárke svoje meno. Recepty môžete posielať do štvrtka 15. februára na adresu recepty@vucke.sk.
Potrebné je uviesť názov pokrmu, zoznam a množstvo potrebných ingrediencií aj presný návod na prípravu. Stručný popis tradície prípravy tohto jedla či fotografia jedla sú tiež vítané. Prihlásiť možno akýkoľvek recept – od tradičnej polievky cez hlavné jedlo až po dezert.