Gastronómia v Košiciach je veľmi pestrá. Mnoho majiteľov podnikov láka na rôzne špeciality vo svojej reštaurácii a ako bonus ponúkajú moderné interiéry.
V centre mesta majú Košičania, ale aj návštevníci mesta nekonečné možnosti. Na sídliskách je však o dobré podniky núdza. Často sú problémom práve chýbajúce priestory, do ktorých by bolo vhodné umiestniť reštauráciu či kaviareň.
Na košickom sídlisku Nad Jazerom majú šťastie, pretože pri jazere sa nachádza viacero podnikov. Obyvatelia tak majú možnosť spojiť príjemné s užitočným a po prechádzke sa zastaviť na kávu, čaj alebo nejaké drobné občerstvenie.
Pred nejakým časom sa k jazeru presťahovala aj nová prevádzka Great Burger, ktorá robí delikátne burgre a doteraz sídlila pri košickom kúpalisku Ryba. Situácia sa však zmenila, preto svoje pôsobisko presunuli na pláž k jazeru.
V skupine Jazerčanov sa nedávno objavil príspevok, v ktorom sa avizuje skoré otvorenie ďalšej gastro prevádzky. „Nový - Hostinec Splav ŽABA. Pred dokončením,“ oznamuje svojim susedom Milan. Zvedavé ohlasy nenechali na seba dlho čakať. Ľudia sa veľmi tešia novej prevádzke, podľa slov viacerých, sídlisku Nad Jazerom chýba poriadna prevádzka, v ktorej by sa vedeli aj slušne najesť alebo dať si koláčik.
„Tešíme sa, dúfam, že to bude dobré, ide hlavne o kuchára, ktorého treba zaplatiť,“ teší sa aj Jazerčanka Bea, ktorá dúfa v chutné jedlo. Ďalšiu pani je zvedavá, či to bude reštaurácia, kde sa človek dobre naje alebo len ďalšia pizzeria a burgráreň. V tejto dobe je niekedy naozaj náročné nájsť reštauráciu, kde ponúkajú chutný prírodný rezeň.
Každý však kvituje to, že z drevenej búdky, v ktorej pôvodný podnik upadal, sa majitelia rozhodli zainvestovať a postaviť úplne nový podnik od základov. Viacero susedov sa zhodlo na tom, že v pôvodnej drevenej búdke ostanú ich spomienky na časy, keď boli mladí, avšak je potrebné hýbať sa vpred.
Jazerčanov zaujíma, kedy sa tento podnik otvorí. Samozrejme, rozbehla sa diskusia o možnom termíne otvorenia. Otázku pomohla aspoň trochu zodpovedať pani Lenka. Podnik plánujú otvárať pravdepodobne začiatkom januára 2025, čo je už o chvíľu. Všetci však poznáme to, že plány občas nevychádzajú podľa našich predstáv, preto Jazerčania musia počkať na to, či už v januári navštívia novú Žabu, alebo si na jej otvorenie ešte chvíľu počkajú. „Dúfam, že to čoskoro otvoria a bude to mať úroveň a dostupnosť nielen pre Jazerčanov, pretože pozorujeme, že to v tejto oblasti ‚gastrosektoru’ akosi na Jazere posledné roky - upadá, preto túto iniciatívu vítame, dúfam, že nás čaká milé prekvapenie a úspešné otvorenie,“ vyjadril svoje potešenie Emil.