FOTO+VIDEO: Furčan spozoroval na nočnej oblohe zvláštny úkaz, videli ho aj ďalší. Viete, čo to bolo?


Zvláštny úkaz na nočnej oblohe nad Furčou zbudil záujem ľudí

Foto: FOTO+VIDEO: Furčan spozoroval na nočnej oblohe zvláštny úkaz, videli ho aj ďalší. Viete, čo to bolo?
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/FURCA 04022

Už viac ako mesiac máme na Slovensku jeseň, čo znamená, že dni sa skracujú a stmieva sa oveľa skôr. Hoci môže toto obdobie na niektorých ľudí pôsobiť vyčerpávajúco, prináša to aj výnimočnú príležitosť sledovať nočnú oblohu a rôzne úkazy, ktoré sa na nej vyskytujú, v skorších hodinách.

Hviezdy možno pozorovať voľným okom, pričom niektorí ľudia dokážu nájsť a rozoznať aj súhvezdia. Pri sledovaní komét a planét je však často potrebný astronomický teleskop. Napriek tomu môžete niekedy na oblohe spozorovať objekt, pri ktorom si nie ste istí, či tam naozaj patrí.

To sa stalo aj obyvateľom Košického kraja, ktorí na nočnej oblohe videli zvláštne svetlá. Hoci pripomínali hviezdy, boli usporiadané v jednej rovine za sebou. „Vyzerá to, že je to mega veľký objekt,“ napísala pod jedným z príspevkov komentujúca Dana.


Takýto pohľad sa mnohým naskytol po prvýkrát, pričom viacerí nevedeli, čo to je. Z tohto dôvodu sa to rozhodli odfotiť, prípadne natočiť na video. Našťastie však neprepadli panike, keďže sa medzi diskutujúcimi našli aj ľudia, ktorí poznali odpoveď.

Lietajúce objekty pomenovali ako Elonové satelity alebo družicový vláčik. Nezabudli však poznamenať, že ide o satelity spoločnosti Starlink, ktoré na obežnú dráhu vyniesla spoločnosť SpaceX. Jej majiteľom je americký miliardár a najbohatší človek sveta Elon Musk.


Satelity Starlink zabezpečujú rýchly a stabilný internet do miest, kde tradičné spôsoby pripojenia k internetu nie sú možné, napríklad na horách alebo na mori. Oproti klasickým satelitom sa nachádzajú pomerne nízko nad Zemou, a preto ich môžeme vidieť.


 

Okrem obyvateľov Košického kraja ich mohli sledovať aj ďalšie regióny. Počas noci ich zaznamenali aj v Poprade, Svite, Štrbe či dokonca Žiline. Podľa portálu Starlink Finder je možné, že ich na štyri minúty bude vidieť aj dnes (28. októbra) krátko po 18:00 hod.






Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj