Košice v pondelok osvetlí maratónsky oheň. Zapália ho pri výročí 100. rokov Medzinárodného maratónu mieru


Medzinárodný maratón mieru oslávi 100. rokov od založenia

Foto: Košice v pondelok osvetlí maratónsky oheň. Zapália ho pri výročí 100. rokov Medzinárodného maratónu mieru Foto: Facebok/Košice - Mesto Košice

Na začiatku októbra odštartoval v Košiciach už 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM). Ako však mesto už viackrát avizovalo, tento rok sa MMM neskončí v prvú októbrovú nedeľu. Vedenie mesta teraz avizovalo, akú budúcnosť pre maratón pripravujú.


Primátor mesta Jaroslav Polaček na dnes o 14:00 hod. zvolal slávnostné rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach. Odvolal sa pri tom na prítomnosť športovca, novinára a rozhodcu Vojtecha Bukovského z Košíc na olympijských hrách v Paríži pred sto rokmi.

Keď 13. júla 1924 tlieskal víťazovi olympijského maratónu, zrodil sa v jeho hlave sen, ktorý sa úspešne zrealizoval. A o tri mesiace neskôr sa v Košiciach bežal premiérový maratón. Som hrdý, že v tejto tradícii pokračujeme už celé storočie,“ skonštatoval primátor Polaček.

Toto rokovanie bude rozdelené na dve časti – pracovnú a slávnostnú. V prvej časti budú poslanci schvalovať vyhlásenie „Podpora mesta Košice Medzinárodného maratónu mieru do ďalšej storočnice“. Vyplýva z neho, že mesto chce maratón naďalej plne podporovať.

Mesto chce maratón podporovať aj naďalej

Okrem toho prerokujú spoločnú iniciatívu mesta Košice, K 13 – Košické kultúrne centrá a Maratónskeho klubu na založenie Maratónskeho domu. Memorandum by malo byť uzavreté na 15 rokov a na jeho základe vznikne Maratónsky dom na Hlavnej 57.


Návštevníkov prevedie bohatou históriou MMM, pričom bude aj dejiskom kultúrnych a spoločenských podujatí, výstav a ďalších aktivít týkajúcich sa maratónu. Mesto sa v memorande chce zaviazať, že bude tento projekt podporovať a propagovať.

Zároveň sa poslanci majú zaoberať žiadosťou Maratónskeho klubu Košice, podľa ktorej MMM mali zaradiť do pamätihodností mesta Košice. Návrh už získal podporu členov Komisie pamätihodností mesta. Po odsúhlasení by sa zlepšila možnosť čerpania grantov.

„Slávnostné rokovanie zastupiteľstva a schválenie podpory mesta MMM do ďalšej storočnice, Memorandum o partnerstve a spolupráci pri zriadení a prevádzkovaní Maratónskeho domu v Košiciach a zaradenie MMM do zoznamu pamätihodností sú všetko udalosti, ktorými chceme upevniť význam maratónu pre celé naše mesto,“ ozrejmil primátor Polaček.

Zapália maratónsky oheň

Keď splnia všetky body programu, môžu prejsť ku slávnostnej časti. Počas nej dôjde k slávnostnému udeľovaniu ocenení pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodného maratónu mieru. O 16:00 hod. zapália pred sochou maratónca pri Východoslovenskom múzeu maratónsky oheň, o čom informovalo mesto na svojom webovom portáli.

Primátor mesta Košice pozval fanúšikov, aby toto storočnicu maratónu prišli osláviť s nimi. „Zároveň budú môcť privítať bežcov, ktorí dobehnú z Turne nad Bodvou v rámci symbolického behu po trati prvého maratónu, tak ako pred sto rokmi, 28. októbra 1924,” dodal.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj