Obrovský úspech Košičanov na svetovej scéne: Projekt obnovy biodiverzity zaujal OSN


Košický projekt biodiverzity zažiaril na konferencii OSN v Kolumbii

Foto: Obrovský úspech Košičanov na svetovej scéne: Projekt obnovy biodiverzity zaujal OSN


Foto: pixabay.com

Košický kraj dosiahol veľký úspech na svetovej úrovni. Unikátny projekt na obnovu biodiverzity z východného Slovenska ohromil svetových lídrov na konferencii Organizácie spojených národov (OSN) v Kolumbii. Na prestížnej konferencii COP16, ktorá je považovaná za najväčšiu udalosť v oblasti ochrany prírody, predstavil projekt predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V kolumbijskom meste Cali sa koná 16. zasadnutie OSN o biologickej diverzite, kde sa stretávajú najväčší svetoví odborníci a politickí predstavitelia, aby diskutovali o ochrane planéty. A práve tam, pred očami svetových lídrov, zažiaril projekt z lesov Gemera a Spiša. Košičania vďaka svojmu inovatívnemu prístupu získali pozornosť Európskej únie, ktorá vyzdvihla ich iniciatívu ako príklad hodný nasledovania na celosvetovej úrovni.

Boj za prírodu priamo z východného Slovenska

Župan Trnka zdôraznil, že biodiverzita, teda rozmanitosť všetkých foriem života, je pre OSN dlhodobou prioritou. „Projekt, ktorý sme realizovali na ploche 2 500 hektárov lesa, bol svojím rozsahom jedinečný a môže byť vzorom pre celý svet. Vďaka tomuto projektu sa v lesných ekosystémoch Košického kraja zadržiava približne 400 miliónov litrov vody navyše, čo zodpovedá kapacite 160 olympijských bazénov”“ pochválil sa Trnka úspechom, ktorý na konferencii zožal uznanie.

Opatrenia, ktoré kraj zrealizoval, pomohli nielen faune a flóre, ale sú aj účinnou ochranou pred povodňami a zosuvmi pôdy. Pred zásahom, ktorý zahŕňal rozrytie udupanej pôdy rýpadlami, z lesov odtekalo až 60 percent zrážkovej vody. Teraz vďaka šikovným opatreniam zostáva takmer 100 percent vody v lesoch, čím sa zlepšili nielen miestne ekosystémy, ale aj bezpečnosť obyvateľov v okolí.


Slovenský projekt na svetovom pódiu

Tento mimoriadny úspech neostal nepovšimnutý ani na medzinárodnej úrovni. Košický župan bol pozvaný, aby prezentoval svoje skúsenosti ako člen delegácie Európskeho výboru regiónov, a to aj vďaka podpoře Zastúpenia KSK v Bruseli. Podľa odborníkov je tento projekt jedným z najväčších svojho druhu na svete a jeho výsledky môžu byť inšpiráciou pre mnohé ďalšie krajiny.

Konferencia COP16, ktorá sa koná pod záštitou OSN, je zameraná na ochranu biologickej diverzity a zastavenie jej straty do roku 2030, s cieľom dosiahnuť obnovu do roku 2050. Košický projekt je dôkazom, že aj menšie regióny môžu prinášať globálne významné výsledky.

Úspech na konferencii, práca doma pokračuje

Napriek Trnkovmu vystúpeniu na COP16 sa život v Košickom kraji nezastavil. Už v pondelok 28. októbra 2024 sa riadne uskutoční zasadnutie Zastupiteľstva KSK, ktoré bude viesť podpredseda Ladislav Lörinc. Ukazuje to, že aj keď Košičania zabodovali na svetovej scéne, na domáce úlohy nezabúdajú a pokračujú v práci na ďalších projektoch pre lepšiu budúcnosť regiónu.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj