Legenda slovenského horolezectva stála na Mount Evereste vo veku 50 rokov, Jozef Psotka zostup neprežil


Jozef Psotka vyšiel pred 40 rokmi na Mount Everest

Foto: Legenda slovenského horolezectva stála na Mount Evereste vo veku 50 rokov, Jozef Psotka zostup neprežil Foto: Instagram/psotkovmemorial

Pred štyridsiatimi rokmi stáli slovenskí horolezci Zoltán Demján a Jozef Psotka vo výške 8 848 metrov nad morom na najvyššom vrchu Zeme, Mount Evereste. Vrch dobili spoločne, no späť sa vrátil iba jeden, košický rodák Jozef Psotka počas zostupu zahynul. 

Horolezci na Mount Everest vyšli 15. októbra 1984 o 15:15 hod. a spolu s nimi výstup absolvoval aj šerpa Ang Rita. Na vrchol sa dostali poľskou cestou, ktorá bola natoľko výrazná, že ju odborníci neskôr označili za prvovýstup. Jozef Psotka bol v tej dobe vo veku päťdesiat rokov najstarším človekom na Mount Evereste. 

Na vrchole sa zdržali len desať minút, začal totiž fúkať orkán, ktorý horolezcom skomplikoval cestu dole. Psotka zostupoval pomalšie a požiadal Demjána, aby šiel napred a prešľapal cestu ku stanom v Južnom sedle. Demján nechal šerpovi aj Jozefovi Psotkovi svoju čelovku a bolo to poslednýkrát, kedy ho videl živého.

Keď Demján prišiel do Južného sedla zistil, že stany, ktoré tam nechala holandská výprava sú zničené. Postupoval ďalej, kvôli tme minul tretí tábor, a tak musel pokračovať do dvojky. Tam ráno prišiel aj šerpa Ang Rita so slovami, že vyčerpaný Psotka odmietol pokračovať a rozhodol sa bivakovať v sedle. Jeho telo našiel 17. októbra horolezec Jozef Just vo výške 6 700 metrov nad morom, zrútil sa do západného kotla. 


Osem dní pri umierajúcom kamarátovi

Jozef Psotka prešiel Tatry, Alpy, Hindukúš, zdolal Matternhorn aj Káčaňdžungu. Každému ale ostal v pamäti jeho ľudský a obetavý počin, keď v rok 1973 počas výstup na indickú osemtisícovku Makalu ostal vo výške 7850 metrov pri Janovi Kounickom. Ten počas výstupu padol, vážne sa zranil a bolo nemožné ho zniesť dole.

Zdroj: Facebook/Anna Súkeníková

Pripomenúť si pamiatku legendy slovenského horolezca pri pamätnej tabuli pri pripomenutí dátumu jeho úmrtia bola aj starostka mestskej časti Košice-Juh Anna Súkeníková so zástupcom Adamom Očkajákom.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj