Šokujúci prípad v Sobranciach: Muž nalákal deti na cukríky a nakazil ich syfilisom


Muž zneužil deti cukríkmi a nakazil ich syfilisom, čaká ho väzenie

Foto: Šokujúci prípad v Sobranciach: Muž nalákal deti na cukríky a nakazil ich syfilisom
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Dráma, ktorá otriasla celým východným Slovenskom má svoju dohru  odhalila desivé zneužívanie detí. Ladislav (31) z východného Slovenska vábil deti na cukríky, aby ich zneužíval a nakazil syfilisom. Najmladšia obeť mala len sedem rokov. Krajský súd mu nedávno sprísnil trest.

Prípad sa začal odhaľovať začiatkom roka, keď deti začali vykazovať príznaky syfilisu. Rodičia najprv netušili, čo sa deje, no nakoniec sa im deti zverili. Ladislav ich údajne lákal do kríkov, kde im ponúkal cukríky a následne ich zneužíval, píšu Noviny.sk.

Otrasné priznanie matky jednej z obetí

Jedna z matiek, ktorej syn bol medzi obeťami, prezradila: „Zobral všetky deti do chyže, že má cukríky, a tak ich nalákal. Nútil ich dotýkať sa ho,” povedala matka so slzami v očiach. Ladislav používal podobnú taktiku na všetky svoje obete.

Vyšetrovatelia zistili, že Ladislav vykonával s väčšinou detí orálny alebo análny styk, niekedy násilím, inokedy s ich povolením. Deväť detí tak nakazil pohlavnou chorobou. Dokonca si niektoré z nich fotil na mobilný telefón. Polícia ho následne zatkla a obvinila z viacerých trestných činov vrátane sexuálneho zneužívania, ohrozovania pohlavnou chorobou a pokusu o sexuálne násilie.


Prvý trest bol pre prokurátora príliš mierny

Okresný súd v Michalovciach najprv odsúdil Ladislava na sedem rokov nepodmienečného väzenia a nariadil mu aj sexuologické liečenie v ústave. Prokurátor však s trestom nesúhlasil a prípad sa dostal na Krajský súd. Ten sprísnil trest na deväť rokov.

Sexuologička Danica Caisová sa vyjadrila, že Ladislavov prípad je príkladom tzv. efebofílie, sexuálnej príťažlivosti k dospievajúcim. „Ide o stav, ktorý sa nedá úplne vyliečiť. Učíme pacientov, ako sa vyhnúť kontaktu s deťmi, a keď to nestačí, ponúkame antiandrogénovú liečbu. Krajné riešenie, ak sa pacient rozhodne, môže byť kastrácia,” vysvetlila Caisová pre portál.

Krajský súd nielenže zvýšil trest na deväť rokov, ale tiež potvrdil povinné sexuologické liečenie v ústave.  Podľa prokurátora Milana Filička rozhodnutie súdu spĺňa účel generálnej prevencie.  Dodal, že bolo potrebné zohľadniť aj čiastočné zníženie ovládacej schopnosti obžalovaného. Voči tomuto rozhodnutiu sa odsúdený Ladislav už odvolať nemôže, rozhodnutie je tak právoplatné. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj