Smrad a dym dusia celé košické KVP. Nie je možné, aby jeden chatár vydymil celú Wuppertálsku, zúria miestni


Košice dusí dym: Za pálenie odpadu v lese hrozia pokuty do 5 000 eur

Foto: Smrad a dym dusia celé košické KVP. Nie je možné, aby jeden chatár vydymil celú Wuppertálsku, zúria miestni Foto: Redakcia, FreePik/ Ilustračná FOTO

Obyvatelia košického Sídliska KVP sú na nohách. Neskutočný smrad a hustý dym, ktorý sa šíri ulicami, vyvolal rozhorčenie medzi miestnymi. Na sociálnych sieťach sa šíria kritické komentáre o nezodpovednom kúrení, ktoré ničí životné prostredie a komplikuje život stovkám ľudí.

„Neskutočné, čo dokáže jeden človek!“

Andrej, jeden z nespokojných obyvateľov, opísal svoju skúsenosť so štipľavým zápachom: „Nie je možné, aby jeden chatár vydymil celú Wuppertálsku. Vybehol som von na 5 minút a bunda ako z opekačky. V izbe som nechal vetračku a smrad aj v byte.“ Podobné sťažnosti nie sú v tejto oblasti ničím novým, najmä počas zimného obdobia, keď dym z komínov zahalí celé sídlisko.

Niektorí obyvatelia vidia príčinu v nedostatku odpadových kontajnerov. „V záhradkárskej oblasti Čičky tento rok neboli umiestnené veľkokapacitné kontajnery z finančných dôvodov mesta… tak si myslím, že ľudia tam pália všetko možné na záhradách,“ dodáva jeden z komentujúcich. Toto vysvetlenie môže byť dôvodom, prečo niektorí zúfalí obyvatelia pália nevhodné materiály v krboch a na záhradách, čo spôsobuje nepríjemný zápach a dym.

Obyvatelia si zúfajú: Smrad, ktorý dusi celé sídlisko

Jedna z miestnych obyvateľov komentovala aktuálnu situáciu s nespokojnosťou: „Neviem, čo za drevo používa tento človek, ale zasmradí celú ulicu! Zavrela som všade okná, smrad bol taký, že ma naplo na vracanie. Toto sa deje každú zimu!“


Podobné sťažnosti sa množia aj na iných sídliskách. Smog, ktorý vzniká nevhodným kúrením, má nepriaznivý vplyv nielen na prostredie, ale aj na zdravie obyvateľov.

Zdroj:   KVP- najkrajšie sídlisko v Košiciach/ A. K.


Nový zákon prináša prísne pokuty – až do 5 000 eur

Situácia sa stáva ešte vážnejšou vďaka novému zákonu, ktorý zakazuje pálenie nevhodných materiálov v krboch a peciach. Podľa aktuálnych predpisov môže za pálenie odpadu alebo nesprávneho paliva hroziť pokuta až do výšky 5 000 EUR. Tento krok má prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia a ochrane zdravia občanov.

V praxi to znamená, že ľudia nemôžu používať na kúrenie čokoľvek, čo nájdu. Vykurovanie odpadom, starým nábytkom alebo nekvalitným drevom je prísne zakázané a úrady majú právo prísne postihovať porušenia zákona.

Otázkou zostáva, či prísnejšie pokuty a kontroly pomôžu zmeniť správanie nezodpovedných obyvateľov, alebo či bude potrebná rozsiahlejšia osveta a dostupnejšie možnosti pre likvidáciu odpadu. V Košiciach sa zdá, že téma čistého ovzdušia bude ešte dlho rezonovať. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj