Do Sobraniec mieri továreň na nábojnice a 220 pracovných miest. Otázky vyvoláva pozadie tajomného investora


Továreň na nábojnice v Sobranciach: Ukrajinskí investori a otázne väzby

Foto: Do Sobraniec mieri továreň na nábojnice a 220 pracovných miest. Otázky vyvoláva pozadie tajomného investora Foto: Redakcia/ Ilustračná FOTO

V meste Sobrance sa pripravuje výstavba novej fabriky na výrobu muničných puzdier, ktorá môže pre región znamenať ekonomický impulz, ale zároveň vzbudzuje veľa otázok. Firma stojaca za projektom sľubuje produkciu až 100-tisíc kusov ročne a vytvorenie 220 pracovných miest, čo by mohlo výrazne pomôcť okresu s vysokou nezamestnanosťou. Zároveň však projekt sprevádza tieň podozrivých prepojení a kontroverzií.

Fico proti vývozu zbraní? Len naoko

Hoci Robert Fico pred voľbami sľuboval, že Slovensko nebude posielať zbrane na Ukrajinu, realita je iná. Komerčné dodávky od súkromných firiem do vojnou zmietanej krajiny pokračujú neobmedzene. Zbrane a munícia na Ukrajinu tečú od slovenských zbrojoviek v plnom prúde, a to vrátane pripravovaných projektov, ako je výstavba továrne na výbušniny v Strážskom či nová výroba nábojníc v Sobraniach.

Zložité vlastnícke prepojenia a nejasné pozadie

Za výstavbou fabriky na puzdrá pre muníciu v Sobraniach stojí firma Arm Servis, píše Index, ktorej vlastnícke pozadie siaha až na Ukrajinu a do daňových rajov v USA. Väčšinovým vlastníkom je spoločnosť SK Special Goods Trading, prepojená na firmu UA Special Goods Trading so sídlom na Floride. Jej konateľkou je Ljubov Efimová, matka bývalého ukrajinského poslanca Maxima Efimova, ktorý má dlhoročné skúsenosti s obchodmi vo vojenskom priemysle.

Efimová má silné väzby na ukrajinské zbrojárske projekty a v minulosti kúpila aj kongresové centrum v Kyjeve, ktoré bolo napojené na ľudí blízkych proruskému exprezidentovi Janukovyčovi. Jej účasť v projekte vyvoláva otázky o transparentnosti a bezpečnosti tejto investície.


Podozrenia z pašovania a prepojenia na kriminálnikov

Jedným z najviac znepokojujúcich prepojení je meno Andrian Farahun, Ukrajinec s trvalým pobytom na Slovensku. Farahun, ktorý bol kedysi spoluvlastníkom firmy Cylinder Factory, sa spája s pašovaním tovaru z Ukrajiny do Európskej únie a jeho meno je dobre známe aj slovenským orgánom činným v trestnom konaní.

Farahun navyše podniká aj v samotných Sobraniach, kde získal bývalý hotel Morské Oko, ktorý plánuje zrekonštruovať. Nákup tejto nehnuteľnosti prebral od vplyvného miestneho podnikateľa Ladislava Piptu, ktorý čelí obžalobe za pašovanie tabaku.

Ekonomická šanca alebo morálne dilemy?

Fabrika, ktorá sa má stavať na pozemkoch bývalých strojární Vihorlat, prichádza do regiónu s vysokými očakávaniami. Investícia vo výške 14 miliónov eur a sľub vytvorenia stoviek pracovných miest by mohla výrazne pomôcť miestnej ekonomike. Sobrance patria medzi najchudobnejšie oblasti Slovenska, a každá pracovná príležitosť sa vníma ako vítaná zmena.

Otázne však zostáva, či riziká spojené s pochybnými prepojeniami a kontroverznými podnikateľmi neprevýšia potenciálne benefity. Výstavba má odštartovať už v novembri tohto roka a skončiť v roku 2026. Prvý náboj by sa mohol vyrobiť už v januári 2027, no bude to investícia, ktorá zlepší život v regióne, alebo naopak, pridá Sobrancom ešte viac dôvodov na obavy?

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj