FOTO: Mestský cintorín v Košiciach. Za reštaurovanie vstupného portálu zaplatili viac ako 120 000 eur


Košice investovali 120 tisíc do obnovy historického mestského cintorína

FOTO: Mestský cintorín v Košiciach. Za reštaurovanie vstupného portálu zaplatili viac ako 120 000 eur
Galéria: 10 fotiek
Foto: Mesto Košice

Mesto Košice dokončuje rozsiahlu revitalizáciu vstupného portálu mestského cintorína, ktorý pochádza ešte z roku 1938. Zrekonštruovaný portál sa vrátil do pôvodnej podoby, pričom práce stáli ohromných 120 760 eur.

Pracovníci, ktorí sa tejto úlohy ujali začiatkom júna, odhalili pod modernou omietkou pôvodnú cementovú úpravu s historickou patinou. Pri reštaurovaní sa zámerne rozhodli neodstraňovať všetky praskliny a poškodenia, aby zachovali autentickosť a pôvodný vzhľad portálu. Tieto viditeľné stopy času sú podľa nich kľúčové pre zachovanie historickej atmosféry cintorína.


Galéria: 10 fotiek

Okrem vstupného portálu sa opráv dočkajú aj bočné brány, ktoré sú replikami pôvodných, vytvorenými umeleckým kováčom. Cintorín je tak pripravený na tradičné dušičkové sviatky, kedy sem prichádza množstvo ľudí, aby si uctili pamiatku zosnulých.

Košice tak investovali nemalé finančné prostriedky do obnovy svojho najväčšieho pietneho miesta. Práce na portáli sú posledným krokom k jeho kompletnému reštaurovaniu, ktoré mesto plánovalo už dlhšie.

Galéria: 10 fotiek

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj