Košice sa rozlúčili so Spievajúcou fontánou, v októbri zaspievala poslednýkrát


Košice vypínajú Spievajúcu fontánu: Prípravy na zimný spánok v plnom prúde

Foto: Košice sa rozlúčili so Spievajúcou fontánou, v októbri zaspievala poslednýkrát Foto: Facebook/Správa mestskej zelene v Košiciach

Košičania sa v nedeľu 20. októbra naposledy rozlúčili so svojou obľúbenou Spievajúcou fontánou. Tá doslova „dospievala“ a s príchodom chladných dní sa ponorí do zimného spánku. Modernizovaná fontána, ktorá si počas uplynulých mesiacov získala srdcia obyvateľov aj návštevníkov, na Hlavnej ulici predvádzala impozantné svetelné a vodné šou. No teraz ju čaká prestávka až do jari.

Košice, ako aj iné mestá, sa musia prispôsobiť zmenám počasia. Správa mestskej zelene už usilovne pracuje na zazimovaní všetkých 16 mestských fontán. Proces zazimovania je v plnom prúde a začal sa už v druhom októbrovom týždni. Na rad ako prvé prišli fontány na sídliskách, no o chvíľu budú na zimný oddych pripravené aj tie v centre mesta vrátane tej najznámejšej na Hlavnej ulici.

Zazimovanie fontán však nie je jednoduchá záležitosť. Potrebuje odborné zásahy, aby fontány prežili mrazivé mesiace bez ujmy. Odborníci musia zabezpečiť vypustenie vody, vyčistiť celé mechanizmy a prefúknuť potrubia stlačeným vzduchom. Cieľom je zabrániť ich poškodeniu počas zimy. V niektorých prípadoch dokonca demontujú čerpadlá, trysky a filtre, aby boli pripravené na opätovné spustenie na jar.

Na jar späť v plnej paráde!

Opätovný štart fontán je naplánovaný na prelom apríla a mája budúceho roka. Košičania aj turisti si tak budú musieť pár mesiacov počkať, kým sa opäť rozsvieti a zaspieva ich milovaná fontána. Dovtedy však budú mať istotu, že je o ňu počas zimy dokonale postarané.

Spievajúca fontána v Košiciach prešla v rokoch 2020–2021 rozsiahlymi rekonštrukčnými prácami v hodnote približne 1,5 milióna eur. Modernizácia zahŕňala výmenu zastaraných vodných čerpadiel, svetelných systémov a audio techniky, čím sa fontána stala jednou z najmodernejších v Európe. Počítačová technika teraz umožňuje synchronizáciu vody s hudbou a svetelnými efektmi, čo prináša unikátne vizuálne predstavenia.

Fontána, postavená v roku 1986, bola vždy obľúbenou atrakciou. Rekonštrukcia zachovala jej historický charakter, pričom jej vylepšené technológie zaručia ďalšie desaťročia fungovania. Fontána dnes opäť láka turistov aj domácich svojimi modernými predstaveniami.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj