Nová dvojitá prerušovaná čiara uvádza vodičov do pomykova. Mnohí nevedia, či môžu predchádzať alebo nie


Nové dopravné značenie na Liptove mätie šoférov. Ako to naozaj je?

Foto: Nová dvojitá prerušovaná čiara uvádza vodičov do pomykova. Mnohí nevedia, či môžu predchádzať alebo nie Foto: Reprofoto z príspevku TV Markíza

Ukážkovým príkladom nového značenia je cesta medzi Ružomberkom a Donovalmi, ktorá je zrekonštruovaná. Dlhé čakanie na semaforoch kvôli rozsiahlej oprave úseku medzi Liptovskou Osadou a Korytnicou tu však vystriedalo prekvapenie, informujú tvnoviny.sk.

Mnohých šoférov zaskočila kombinácia dopravnej značky - dvojitej prerušovanej čiary a umiestnenie značky zakazujúcej predchádzanie, čo vodičov zmiatlo.

Môžu vodiči predchádzať alebo nie?

V smere od Ružomberka na Donovaly je na takmer šiestich kilometroch cesty viacero úsekov s týmto značením. Zvislé značenie pritom po novom nie je nadradené vodorovnému. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského je dôležité, aby tieto značenia boli v súlade.

Vodič je povinný poslúchnuť dopravné značenie zvislé a dopravné značenie vodorovné samostatne. Čiže správca má povinnosť, aby tieto dve dopravné značenia hovorili to isté,“ vysvetľuje Drahovský.


Slovenská správa ciest zaviedla takzvanú varovnú stredovú čiaru, ktorá sa vyznačuje na úsekoch, kde je predchádzanie zakázané. Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová uviedla, že takéto značenie varuje vodičov pred nebezpečenstvom, aj keď na prvý pohľad nevyzerá ako klasická plná čiara. Túto značku však pozná málokto, pretože sa ešte nedostala ani do zákona.

Pri jazde po tejto ceste je teda dôležité sledovať vzdialenosť medzi pásikmi prerušených čiar – na rovinkách sú vzdialenejšie, zatiaľ čo v rizikových úsekoch sa priblížia. Dvojitá prerušovaná čiara tak neznamená, že vodič môže predbiehať. Ide o varovnú stredovú čiaru, ktorá má vodičov upozorniť na nebezpečný úsek, a nie ich zmiasť.

Je teda dôležité rešpektovať dopravnú značku Zákaz predchádzania, inak vám môže byť uložená pokuta vo výške 100 eur. Ak zároveň svojím konaním ohrozíte ostatných účastníkov cestnej premávky, pokuta môže stúpnuť až na 150 eur, upozornil portál Topspeed.sk.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj