Z hubačky rovno na pohotovosť. V košickej nemocnici skončilo 11 pacientov s otravou


Košická nemocnica varuje pred otravou hubami

Foto: Z hubačky rovno na pohotovosť. V košickej nemocnici skončilo 11 pacientov s otravou Foto: unlp.sk

Hubárska sezóna prináša nielen radosť z lesných úlovkov, ale aj zdravotné riziká spojené s nevhodnou konzumáciou húb. Ako informovala Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach, v uplynulých dvoch týždňoch bolo v dôsledku otravy hospitalizovaných jedenásť ľudí, z ktorých siedmi potrebujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Medzi nimi je aj jeden pacient s otravou muchotrávkou zelenou, ktorá môže byť smrteľne nebezpečná.

Odborníci upozorňujú, že riziká spojené so zbieraním a konzumáciou húb možno minimalizovať dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel. Hubári by mali zbierať iba tie druhy, ktoré spoľahlivo poznajú, a vyhýbať sa príliš mladým alebo starým plodniciam. Správna tepelná úprava je rovnako kľúčová, aby sa predišlo zdravotným problémom. Osobitnú opatrnosť by mali prejaviť rodiny s malými deťmi, tehotné a dojčiace ženy, ktoré by mali rizikové huby úplne vynechať.

Príznaky otravy

Príznaky otravy môžu byť rôznorodé, v závislosti od druhu požitej huby a množstva. Najčastejšie sa prejavujú nevoľnosťou, vracaním, hnačkami či bolesťami brucha, čo sa môže stať aj po konzumácii jedlých húb, ak boli nesprávne skladované alebo nedostatočne upravené. Niektoré huby, ako strmuľky alebo vláknice, môžu vyvolať neurotoxické prejavy ako dezorientácia, búšenie srdca alebo pocity tepla.


Internistka a diabetologička Lucia Kizeková zdôrazňuje, že pri akýchkoľvek podozrivých príznakoch po konzumácii húb je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Ak je to možné, pacienti by mali so sebou priniesť zvyšky húb, aby odborníci mohli vykonať potrebné analýzy. Liečba závisí od konkrétneho druhu toxínu a závažnosti príznakov. Niektoré druhy húb, napríklad strmuľky a niektoré vláknice môžu vyvolať neurotoxické príznaky – suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, dezorientácia, nepokoj. Pre holohlavce sú zase typické halucinogénne príznaky.

Týmto hubám sa radšej vyhnite

Zvlášť nebezpečnou je otrava muchotrávkou zelenou, ktorá môže svojím vzhľadom pripomínať jedlé huby. Príznaky otravy sa prejavia až po niekoľkých hodinách a môžu zahŕňať prudké zvracanie, hnačky a bolesť brucha. Po prechodnom zlepšení stavu sa však môže rozvinúť zlyhanie pečene a obličiek, čo môže viesť k vážnym komplikáciám alebo dokonca kóme.

Jedovaté huby, ktoré spôsobili pacientom zdravotné komplikácie:

  • biela forma muchotrávky zelenej,
  • pečiarka jarabičia,
  • pečiarka páchnuca,
  • hríb satanský,
  • bedlička páchnuca,
  • muchotrávka slamovožltá,
  • lúčnica kužeľovitá.  



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj