V Košiciach vzniká Alej významných osobností v Botanickej záhrade. Prvý strom, višňu obyčajnú, zasadil Rudolf Schuster


Rudolf Schuster zasadil strom v Aleji osobností v Košiciach

Foto: V Košiciach vzniká Alej významných osobností v Botanickej záhrade. Prvý strom, višňu obyčajnú, zasadil Rudolf Schuster Foto: UPJŠ Košice

Bývalý prezident Slovenska, Rudolf Schuster, prispel do novovzniknutej Aleje významných osobností v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Schuster slávnostne zasadil prvý strom, čím symbolicky odštartoval projekt na počesť osobností, ktoré formovali Slovensko. Táto udalosť má nielen ekologický, ale aj historický význam, pričom alej bude postupne rozširovaná o ďalšie stromy zasadené významnými osobnosťami.

Prvý strom, višňu obyčajnú kultivar Rhexii, vo štvrtok slávnostne zasadil bývalý prezident Slovenska Rudolf Schuster pri príležitosti Stredoeurópskeho dňa stromov. Tento okrasný strom s bielymi kvetmi, ktorý nekvitne plodmi, bude návštevníkom lesoparku pripomínať dôležitosť stromov a potrebu starostlivosti o životné prostredie.

„Nech len rastie pekne do výšky aj do šírky, a nech slúži všetkým tým, ktorí sa sem prídu pozrieť a rekreovať,” vyjadril sa exprezident Schuster počas podujatia.

Podľa riaditeľa botanickej záhrady Pavla Mártonfiho ide o dôležitú iniciatívu v čase, keď sa čoraz viac stretávame s necitlivými zásahmi do prírody a výrubom stromov pre zisk. „Som nesmierne rád, že začíname novú tradíciu, ktorá bude poukazovať na význam stromov a starostlivosti o životné prostredie. Významné osobnosti určite pôjdu dobrým príkladom,” dodal Mártonfi.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj