Podvodník si zobral na mušku starenku z okolia Košíc. Peniaze a cennosti vložila do igelitky pred dom, prišla o ne


Podvodník oklamal staršiu ženu, cennosti aj peniaze nechala v taške

Foto: Podvodník si zobral na mušku starenku z okolia Košíc. Peniaze a cennosti vložila do igelitky pred dom, prišla o ne Foto: ilustračné/freeepik/rawpixel.com

Košická polícia opäť upozorňuje na nekalé praktiky podvodníkov, ktorí sa snažia čoraz častejšie oklamať seniorov so zámerom zisku peňazí. Ich obeťami sú väčšinou osamelí dôchodcovia, ktorým útočia na city a tým pádom sa dajú ľahšie manipulovať.

Terčom takéhoto podvodu sa stali aj seniori v okrese Košice - okolie, kde vo štvrtok zaznamenala polícia viacero pokusov o podvod. Jeden z týchto prípadov nedopadol šťastne. Osemdesiatdvaročnú starenku kontaktoval neznámy muž prostredníctvom telefónu, pričom sa predstavil ako policajt a žene oznámil, že príde mafia, ktorá jej vezme našetrené úspory.


Podvodník udržiaval dôchodkyňu pod nátlakom, pričom jej dal presné inštrukcie, ako má postupovať. Donútil ju vložiť všetky peniaze a cennosti do igelitky a položiť ich na smetnú nádobu pred domom. Starenka tak aj urobila a tašku nechala na dohodnutom mieste.


Prípadom sa začala zaoberať polícia, ktorá spustila trestné stíhanie pre zločin podvodu a po podvodníkovi intenzívne pátra. Keďže išlo o zločin spáchaný na chránenej osobe, vinníkovi hrozí v prípade dokázania viny tri až desať rokov.

Upozornite svojich starých rodičov na

Policajný zbor aj v priebehu tohto kalendárneho roka realizuje preventívne akcie zamerané na predchádzanie a eliminovanie trestnej činnosti páchanej na senioroch. Neustále apeluje seniorov, ich rodinných príslušníkov, známych či susedov, aby ich oboznámili s možnými praktikami zlodejov, ktorí chcú od nich vymámiť peniaze. Polícia pripomína, aby neverili osobám, ktoré tvrdia, že sú pracovníci Slovenskej pošty, lekár či policajti, pričom prichádzajú s rôznymi vymyslenými príbehmi.

Ako sa nestať obeťami podvodníkov a zlodejov?

  • Nekomunikujte s osobami, ktoré sa v telefóne vydávajú za vášho príbuzného, lekára, policajta, či inú osobu a žiadajú od vás peniaze, takýto hovor ihneď ukončite.
  • Nehovorte do telefónu, koľko peňazí máte doma alebo v banke.
  • Nevyhadzujte peniaze a cenné predmety z okna.
  • Nevyberajte pre cudzie osoby peniaze z bankomatu alebo zo svojich účtov.
  • Nedávajte peniaze a cenné predmety cudzej osobe, aj keď tvrdí, že ju za vami posiela váš príbuzný.
  • Neriaďte sa pokynmi volajúceho podvodníka a neverte príbehu, ktorý vám do telefónu rozpráva!
  • Nezabúdajte, že preplatky a nedoplatky sa nevyplácajú v hotovosti prostredníctvom zamestnancov spoločností, či iných osôb.
  • Ak sa volajúci vydáva za vášho príbuzného alebo volá v jeho mene, obratom si u príbuzných overte informácie, ktoré vám uviedol v telefóne!
  • Ihneď volajte svojim príbuzným alebo známym, ktorým dôverujete a povedzte im, aký ste mali telefonát, poraďte sa s nimi!
  • Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku a nezostávajte s nimi osamote!  

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj