Hubárka Katka z Košíc našla obrovské vatovce a postavila snehuliaka. Nakoniec skončí na panvici ako pochúťka


Z troch obrovských húb postavila snehuliaka. Poznáte túto pochúťku?

Foto: Hubárka Katka z Košíc našla obrovské vatovce a postavila snehuliaka. Nakoniec skončí na panvici ako pochúťka Foto: Lekáreň Íris, Facebook/ Hríby & Huby Slovensko/ K. A. Š.

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Zatiaľ čo niektorí odchádzajú z lesa s prázdnymi košíkmi, iným sa darí viac než dobre. Komu sa však podaril skutočný úlovok, je Katarína z Košíc, ktorá si odniesla domov hneď tri obrovské vatovce, z ktorých by pokojne mohla postaviť aj snehuliaka. Ako sama so smiechom poznamenala, „môj prvý vatovec… teda hneď 3… postupka!”

Vatovec obrovský, známy tiež ako jedlá hubárska delikatesa, môže dorásť do úctyhodných rozmerov a je skutočnou lahôdkou pre tých, čo vedia, kde a kedy hľadať. Rastie predovšetkým v neskorom lete a na jeseň, od augusta do októbra, najčastejšie na lúkach, pasienkoch alebo v listnatých lesoch. Jeho veľkosť a guľovitý tvar ho robia ľahko rozpoznateľným. Pri správnej príprave sa táto huba stáva vynikajúcou pochúťkou.


Pani Katarína na záver prezradila, že vďaka známemu objavila toto miesto a niektoré kúsky z jej úlovku rozdali. „Najlepšie je čerstvá hubka, opečená, na perkelt, polievku,“ uviedla v komentári k svojmu príspevku.


Recept pre šťastlivcov

Pre tých, ktorí by tiež chceli zažiť podobné hubárske dobrodružstvo, a pošťastí sa im nájsť vatovec, prikladáme recept na jeho chutnú úpravu:

Vyprážaný vatovec:

  1. Vatovec nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky a odstránime vrchnú šupku.
  2. Očistené, neosolené plátky vatovca obalíme postupne v hladkej múke, potom v osolenom mlieku s vajcom a vegetou, a nakoniec v strúhanke.
  3. Obalené plátky huby vysmážame na horúcom oleji do zlatova z oboch strán.
  4. Hotové podávame na krajíčku chleba.
Zdroj: YouTube/ Šumavská Houbička v kuchyni


Ak sa vám teda v tejto sezóne pošťastí, nezabudnite vyskúšať tento jednoduchý a chutný recept. Dobrú chuť!

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj