FOTO: Východniari môžu jazdiť po novej ceste. Devätnásťkilometrový úsek spája okresy Rožňava a Spišská Nová Ves


Župa opravila dlhý úsek medzi okresmi Rožňava a Spišská Nová Ves

FOTO: Východniari môžu jazdiť po novej ceste. Devätnásťkilometrový úsek spája okresy Rožňava a Spišská Nová Ves
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Rasťo TRNKA

Košický samosprávny kraj dokončil rozsiahlu rekonštrukciu cesty II/533, ktorá spája okresy Rožňava a Spišská Nová Ves, až po hranicu s Prešovským krajom. Zrekonštruovaných bolo takmer 19 kilometrov z celkovej 52-kilometrovej trasy medzi Gemerskou Polomou a Levočou.

Modernizácia cesty bola nevyhnutná, pretože pôvodná konštrukcia vozovky už nebola dostatočná na zvládnutie súčasného dopravného zaťaženia. V rámci prác boli položené nové asfaltové vrstvy, zosilnená vozovka a rozšírené niektoré úseky. Pre zvýšenie bezpečnosti bolo osadených takmer 8 kilometrov nových zvodidiel. Súčasťou rekonštrukcie bola aj oprava 22 odvodňovacích priepustov.

Okrem modernizácie vozovky sa obnovili aj autobusové zastávky, ktoré boli nebezpečne umiestnené, a zrekonštruovali sa štyri mosty v zlom technickom stave. Na hranici okresov Rožňava a Spišská Nová Ves boli inštalované nové meteostanice, pričom v Spišskej Novej Vsi sa postavili nové portály dopravného značenia. 

Rekonštrukcia stála takmer 6 miliónov eur a financovanie bolo zabezpečené z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Galéria: 11 fotiek

Zemplínčania môžu ticho závidieť

Zatiaľ čo si na Gemeri a Spiši vodiči od dopravných obmedzení vydýchli a už teraz môžu jazdiť po novej asfaltovej ceste, Zemplínčania si na to musia ešte počkať. Most vedúci cez odpadový kanál medzi obcami Malé a Veľké Raškovce v michalovskom okrese začal Košický samosprávny kraj opravovať ešte v polovici apríla pre jeho nevyhovujúci stav.


Opravy za 240-tisíc eur nebolo možné realizovať za plnej ani čiastočnej premávky, preto ho museli uzavrieť. Hoci je most už dokončený, vodiči sú nútení ešte stále využívať obchádzkovú trasu. Tá je dlhá približne dvadsaťtri kilometrov a vedie cez obce Drahňov a Budkovce, čím sa vodičom predĺži cesta domov či do práce o približne 20 až 25 minút a zároveň to nešetrí ich peňaženky.


Župa pre noviny STVR uviedla, že Správa ciest podala návrh na kolaudačné konanie pred dvoma týždňami na Okresný úrad v Michalovciach, pričom ešte stále čaká na kolaudačné rozhodnutie, bez ktorého nie je možné most sprejazdniť. 

Hovorca rezortu vnútra Matej Neuman však tvrdí, že úrad žiaden návrh na kolaudáciu mosta od župy nedostal. V reakcii na to župa dodala, že nastala chyba v komunikácii. „Správa ciest žiadosť o kolaudáciu na príslušnom okresnom úrade fyzicky podala, ale tá nebola Okresným úradom Michalovce prijatá z dôvodu chýbajúcich náležitosti, a tak došlo k nedorozumeniu pri komunikovaní tohto procesu. Vzniknutá situácia nás mrzí,“ upresnila v stanovisku pre STVR hovorkyňa župy Katarína Strojná s tým, že Správa ciest bude opätovne podávať žiadosť o kolaudáciu.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy