FOTO+VIDEO: V potoku vo Veľkej Ide ste našli viac odpadu ako vody. Vyčistiť ho pomohli deti z miestnej osady


Potok vo Veľkej Ide plný odpadkov pomohli vyčistiť deti z miestnej osady

Foto: FOTO+VIDEO: V potoku vo Veľkej Ide ste našli viac odpadu ako vody. Vyčistiť ho pomohli deti z miestnej osady
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/save_nature_civas

O Občianskom združení Save nature by Čivas sme už niekoľkokrát v našom médiu informovali. Ide o skupinu ľudí, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú upratovaniu a likvidovaniu čiernych skládok, smetísk a hladín riek a potokov na východe Slovenska.

Dlhé roky upozorňujú na problémové lokality, v ktorých sa kopia hromady odpadu, no neostáva to len pri prázdnych slovách, ale pri plných vreciach. Podobne tomu bolo aj počas uplynulých dní, kedy sa spoločne s deťmi z miestnej osady pustili do čistenia potoka vo Veľkej Ide. Aj napriek tomu, že upratovanie prebehlo ešte počas jari zamestnancami obce, po niekoľkých mesiacoch sa neporiadok opäť nakopil.

Galéria: 6 fotiek

Nízka hladina vody odhalila miesto, kde sa odpad zachytával na padnutom strome. Odpad tu putuje z brehov miestnej osady, ktorej obyvatelia hádžu odpadky nie do kontajnerov, ale rovno do potoka za ich obydliami. Spoločnými silami tak dokázali za tridsať minút práce vyzbierať 35 vriec odpadu.


„Staršiu generáciu je ťažšie naučiť, aby dbali na čistotu vo svojom okolí a vážili si prírodu, no s deťmi vidíme veľké pokroky a nádej, že sa to môže časom polepšiť,“ uviedlo združenie na sociálnej sieti, ktoré deti za ich šikovnosť a prácu odmenilo.



Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy