K vyššej bezpečnosti Košičanov prispeje nové verejné osvetlenie. Mesto vymení staré za nové a šetrnejšie


Košice investujú do modernizácie verejného osvetlenia

Foto: K vyššej bezpečnosti Košičanov prispeje nové verejné osvetlenie. Mesto vymení staré za nové a šetrnejšie Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Mesto Košice pokračuje v modernizácii verejného osvetlenia, ktorá sa financuje z účelového úveru na jeho obnovu. Vďaka tomuto projektu sa zvýšiť kvalita osvetlenia, zlepší sa bezpečnosť obyvateľov a zároveň sa znížia náklady na elektrickú energiu. V rámci investície za viac ako 1,5 milióna eur sa vymení a doplní 365 moderných SMART LED svietidiel v štyroch mestských lokalitách, čo by malo priniesť úsporu elektriny o odhadovaných štyridsať percent.

Staré rozvádzače verejného osvetlia, ktorých stav už nie je vyhovujúci, nahradia ich smart verzie s diaľkovým riadením. Zároveň sa zrekonštruujú zemné káblové vedenia a stožiare v havarijnom stave, stožiare vo vyhovujúcom stave dostanú nový náter.

Na Jantárovej ulici sa vymení až 190 svietidiel, čo zlepší osvetlenie štvorprúdovej komunikácie a okolitých chodníkov. V tejto lokalite sa zároveň vybudujú nabíjacie stanice pre elektromobily, dve na parkovisku medzi bytovými domami na Jantárovej 8 a 10 a dve na parkovisku na Rosnej ulici.

Zelený dvor a Krematórium  pribudne tu 66 nových svietidiel. Na parkovisku pri Krematóriu sa tiež vybuduje kompletná infraštruktúra ako príprava pre inštaláciu nabíjacích staníc pre elektromobily.


Na Triede KVP sa obnoví a doplní 60 svietidiel, v úseku od mosta na Moskovskej triede po Myslavskú ulicu. V úseku od križovatky s Popradskou ulicou po začiatok mestskej časti Sídlisko KVP a na Popradskej ulici v úseku od Ipeľskej po Hronskú ulicu sa vymení spolu 49 svietidiel. Dve nabíjacie stanice pre elektromobily pribudnú na parkovisku na Dénešovej ulici.

Spolu 310 svietidiel sa postupne vymení aj na Severe, Juhu, Západe a Sídlisku Ťahanovce. Bezpečnejšie bude aj na Watsonovej, u úseku od Komenského po Mánesovu a na Tolstého ulici, kde sa počíta s výmenou osvetlenia v rámci aktuálnej rekonštrukcie celého úseku.

Medzi ďalšie lokality patrí Americká trieda, Ružínska, časť Hlinkovej (od Vodárenskej po Komenského ulicu), Rastislavovej (od starej nemocnice po Štúrovu), Toryskej (od Triedy SNP po Popradskú ulicu) a Popradskej ulice (od Hronskej po Bardejovskú ulicu).


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Žilina
Trenčín
Žilina
Prešov
Bratislava
Banská Bystrica
Trenčín
Bratislava
Trnava
Banská Bystrica
Nitra
Nitra
Trnava
Prešov