Z KVP miznú detské ihriská, demontujú sa tie, ktoré nie sú pre deti bezpečné. Nie všetci pre to majú pochopenie


Z KVP miznú detské ihriská, ktorých stav nie je vyhovujúci

Foto: Z KVP miznú detské ihriská, demontujú sa tie, ktoré nie sú pre deti bezpečné. Nie všetci pre to majú pochopenie Foto: Facebook/Mestská časť Košice - Sídlisko KVP

Niektoré detské ihriská na sídlisku KVP zmiznú z povrchu zemského. Mestská časť totiž pristúpila k demontáži starších ihrísk, ktoré už nevyhovujú technickým normám, ich vybavenie je zastarané a niektoré prvky dokonca nie sú bezpečné pre deti. „Demontáž bude prebiehať tento týždeň, čakali sme na jeseň, aby sme minimalizovali obmedzenia pri užívaní verejných priestranstiev v lete. Našou prioritou je bezpečnosť a kvalita verejných priestorov,“ informovala mestská časť.

Zamerali sa na tie ihriská, ktoré majú vo svojom okolí modernejšie alternatívy. Medzi ne patria ihriská v lokalite Wurmova — Povrazová a Dénešová — Povrazová, ktoré majú v tesnej blízkosti Ihrisko pre každé dieťa. Po novom sa miestne deti nebudú môcť hrať ani na ihrisku Wuppertálska pri pošte, v ktorého blízkosti je nový K-park a ďalších desať herných alebo športových areálov.

Rušenie detských sa však nestretlo s úplným pochopením. „To myslíte vážne, že ihrisko Wuppertálska sa akože nahradí K-parkom? Veď K-park ani nikdy nebol mienený, aby slúžil na hranie pre malé deti, je tam nejaká hojdačka, šmýkalka alebo kolotoč? Či sa malé deti majú hrať na lavičkách alebo skatepark rampe? Za to, že chodia na K-park (lebo je to pomerne nová vec), neznamená, že je to aj bezpečné, a pre menšie deti vôbec. Chodím na to spomínane ihrisko (Wuppertálska) so synom často a nevšimla som si, že by tam bolo niečo, čo by bolo staré alebo nebezpečné. Pretože chodím aj na iné ihriská na KVP, kde je stav oveľa horší, doslova sa niektoré veci rozpadávajú a sú viac-menej nepoužiteľné, ale na ihrisku Wuppertálska to tak ani zďaleka nie je. Ako rodič to hodnotím ako veľmi veľmi zlé rozhodnutie,“ napísala pod príspevkom mestskej časti Alena.

„Menej ihrísk, menej výdavkov. Racionalizácia má určite niekde zmysel, no snáď mestská časť bude pokračovať aj v údržbe a nielen rušení ďalších starších detských ihrísk… Ihrisko na Wuppertalskej nenahrádza K-Park. To je mylná informácia, nenahrádza ho nič,“ zareagoval Marián.

 


„K-park nie je vyhovujúci pre menšie deti. Veď tam dokopy nič pre nich vhodné nie je. Je mi ľúto, že ste sa rozhodli zrušiť práve toto ihrisko. Na tejto strane nižšie nemáme veľa ihrísk, kde by bolo aj pieskovisko, najbližšie je Ihrisko Žihadielko s malým pieskoviskom a pri Školskom ihrisku na Starozagorskej je ešte Ihrisko, ktoré je tiež v žalostnom stave. Je to smutné. Nezabúdajme ani na najmenšie deti,“ pridala sa k diskusii Lieonella.

Zdroj: Facebook/Mestská časť Košice - Sídlisko KVP

Stav ihrísk pravidelne kontrolujú

Mestská časť reagovala na tieto negatívne ohlasy s tým, že technický stav detských ihrísk je pravidelne kontrolovaný a posudzovaný, dokonca si na to objednávajú externú certifikovanú osobu, ktorá je oprávnená vykonávať obhliadky a vydávať na základe nich posudky k jednotlivých detských ihriskám. Aj na základe týchto kontrol museli pristúpiť k rozhodnutiu ohľadom ich zrušenia.

„Držím palce vo vysvetľovaní. Platné normy na detské ihriská sú omnoho prísnejšie ako boli. Obyvatelia nevedia, že sa zmenili,“ napísala Dana, ktorá ma pre situáciu pochopenie. Samospráva tiež dodala, že pre všetkých občanov, ktorých zaujímajú bližšie informácie ohľadom zmeny noriem a výsledkov kontrol, sú k dispozícii pracovníci miestneho úradu, ktorí im potrebné podklady poskytnú.

Z diskusie tiež vyplynulo, že najväčší problém majú miestni s odstránením ihriska na Wuppertálskej. Hoci mestská časť argumentovala prítomnosťou ďalších alternatív, nie všetky sú vhodné aj pre najmenších návštevníkov. Okrem toho však priblížila zámer vybudovať pozdĺž tejto ulice nový Linear Park, ktorý bude určený pre všetky vekové kategórie od najmenších obyvateľov až po seniorov. Jeho súčasťou bude workoutové ihrisko, detské maľované ihrisko, bludisko, hracie ostrovčeky, inkluzívne prvky, odpočinková zóna a iné. Viac sa o nich dočítate na tomto odkaze.


 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy