FOTO: Kontrolóri našli v prevádzkach hrdzavé steny, mole aj larvy. Rozdávali sa pokuty


Kontrolóri odhalili rôzne nedostatky v potravinových prevádzkach

FOTO: Kontrolóri našli v prevádzkach hrdzavé steny, mole aj larvy. Rozdávali sa pokuty
Galéria: 7 fotiek
Foto: ŠVPS

V septembri prebehli rozsiahle kontroly potravín, ktoré odhalili rôzne nedostatky, ako špinu, potraviny po dátume spotreby či dokonca larvy a zakázané látky. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonala 3 547 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu v prevádzkach a subjektoch, pričom nedostatky zistili pri 185 kontrolách, kde identifikovali 837 porušení. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVSP) SR na svojej webovej stránke.

„Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín bolo identifikovaných v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby, v označovaní, v hygiene technologických zariadení a pracovných pomôcok,“ informovala ŠVSP SR.

Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 62 blokových pokút v celkovej výške 2 510 eur. Závažnejšie porušenia viedli k sankciám, s najvyššou pokutou 10-tisíc eur. Pokuty vo výške 116 050 eur boli uložené v rámci 74 správnych konaní.



Inšpektori odobrali 1 011 vzoriek potravín, pričom najviac problémov odhalili pri výrobe a predaji potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Do systému rýchleho varovania (RASFF) boli zaslané dva nebezpečné produkty, vrátane instantnej slepačej polievky z Thajska s oxidačným žltnutím a doplnku stravy z Poľska obsahujúceho nepovolené látky.

Kontrolóri sa zamerali aj na kvalitu ovocia a zeleniny, kde 2,5 % plodín nevyhovelo normám. Kontrola kvality ovocia a zeleniny prebehla u rôznych predajcov, pričom bolo prekontrolovaných 16 571 kilogramov tovaru, z ktorých 3 057 kilogramov nevyhovelo normám. Kontroly prebehli aj v maloobchodných predajniach, u prvovýrobcov a vo veľkoobchodných skladoch, pričom celkovo boli uložené pokuty v hodnote 1 150 eur za nevyhovujúci tovar. Hodnotených bolo spolu 56 druhov ovocia a zeleniny.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy