Strieborný Zemplín! Folklórny súbor dobyl Južnú Kóreu na svetovom festivale tanca


Zemplín zažiaril v zahraničí. Folklórny súbor si z Kórei odnáša striebro

Foto: Strieborný Zemplín! Folklórny súbor dobyl Južnú Kóreu na svetovom festivale tanca Foto: Facebook/Folklórny súbor Zemplín

Folklórny súbor Zemplín sa zúčastnil prestížneho medzinárodného podujatia Cheonan World Dance Festival v Južnej Kórei, kde sa mu podarilo dosiahnuť obrovský úspech. V konkurencii 30 súborov z rôznych krajín sveta si tanečníci zo Zemplína vybojovali striebro. Súbor, ktorý už roky reprezentuje Slovensko doma aj v zahraničí, si tak pripísal ďalší významný medzinárodný úspech.

Ako povedal tanečný pedagóg Miroslav Kisty pre denník Pravda, najmä vzhľadom k obrovskej konkurencii bol pre nich výsledok veľkým šokom, samozrejme, v tom najlepšom slova zmysle. V semifinálových kolách súbor zaujal choreografiami zo Zemplína a Horehronia, ktoré predstavili široké spektrum slovenských tradičných tancov. Vo finálovom kole predviedli tanečníci choreografiu V Mihaľovci na jurmaku, ktorá zachytáva život v obciach Zemplína, ako Parchovany, Pozdišovce či Dlhé Klčovo. Ich tradičné tance si porotu okamžite získali.

Zemplín sa na festivale predstavil v zložení 18 tanečníkov, šiestich hudobníkov a štyroch speváčok. Po postupe cez dve semifinálové kolá sa prebojoval až do finále. Tam napokon získal druhé miesto, pričom prvenstvo si odniesla bulharská skupina Sofia-6.

V súbore momentálne aktívne pôsobí 20 tanečníkov, až 13 z nich sú vysokoškoláci, čo sa podľa Kristyho nestáva často. Svoj čas, energiu a pozornosť venujú nie jednej, ale rovno dvom dôležitým činnostiam a disciplinovane navštevujú pravidelné tréningy.

Počas festivalu mal súbor možnosť vystupovať aj mimo hlavnej súťaže. Slovenský folklór predstavil napríklad na základnej škole, kde deti spoznávali európsku kultúru. Týmto spôsobom súbor šíril slovenské tradície a zvyky aj medzi mladými Kórejčanmi

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj