Viac ako 200 bežcov sa v sobotu pokúsi prebehnúť východné Slovensko. Štafeta Zaži východ je plná výhľadov aj prevýšení


Zaži východ 2024. Štafetová trasa, ktorá odhalí krásy východného Slovenska

Foto: Viac ako 200 bežcov sa v sobotu pokúsi prebehnúť východné Slovensko. Štafeta Zaži východ je plná výhľadov aj prevýšení Foto: zazivyhod.sk

Po úspešnom prvom ročníku sa v sobotu 19. októbra uskutoční štafetový beh Zaži východ 2024ktorý sľubuje zážitky, aké na východnom Slovensku človek len tak nezažije. O 7:00 hod. sa pred budovou Úradu Košického samosprávneho kraja postaví na štart 45 tímov, ktoré si budú musieť štafetovo poradiť s 10 úsekmi náročnej 100-kilometrovej trate

Pre bežcov to bude viac než len súťaž - na trase budú môcť obdivovať tie najkrajšie zákutia východného Slovenska. Výhľady, ktoré by im závidel každý turista, zahŕňajú napríklad rozľahlé tokajské vinicerozhľadňu Čerešenka, či ikonický Herliansky gejzír. Športovci prebehnú aj okolo Slaneckého hradu, pokojného jazera Izra, či zvyškami vojenských bunkrov v Slanskej Hute. Ako uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, tento beh nie je len o športovom výkone, ale aj o nezabudnuteľnom zážitku.

Účastníci behu budú rozdelení do tímov s počtom 4 až 10 členov, tí si rozdelia úseky trate podľa svojich schopností. Trasa vedie cez mestá, dediny, polia a lesy, čím preverí nielen fyzickú zdatnosť bežcov, ale aj ich tímového ducha. Najväčšou výzvou bude 1300 metrové prevýšenie, ktoré čaká na pretekárov na rôznych úsekoch. Cieľom pretekov bude vinárstvo Grand Bari vo Veľkej Bare, kde sa úspešné tímy budú môcť zaslúžene osviežiť po náročnom výkone.

Podľa zakladateľa občianskeho združenia Active Life, Tomáša Gálla, po úspešnom prvom ročníku narástol záujem o toto bežecké podujatie dvojnásobne. Dodal, že tohtoročnou novinkou je virtuálny benefičný beh, ktorý umožňuje zúčastniť sa aj tým, ktorým sa už neušli štartovacie miesta. Táto forma účasti má charitatívny rozmer a výťažok poputuje deťom so zdravotnými ťažkosťami. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov
Miesto: Východné Slovensko
Dátum: 19.10.2024 - 07:00




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj