Pendlujete často medzi Košicami a Bratislavou? Na jar by ste už mohli cestovať letecky


Letecké spojenie medzi Košicami a Bratislavou je na dosah

Foto: Pendlujete často medzi Košicami a Bratislavou? Na jar by ste už mohli cestovať letecky Foto: pexels.com/Helena Jankovičová Kováčová/Facebook/Košice - Mesto Košice

Letecké spojenie medzi Košicami a Bratislavou by mohlo byť už čoskoro realitou. Ministerstvo dopravy pripravuje podmienky na vypísanie verejnej súťaže na výber leteckého dopravcu, ktorý bude zabezpečovať pravidelné spojenie medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami, čím sa zabezpečí rýchla a pohodlná doprava pre verejnosť.

„Dlhodobo vnímame záujem verejnosti o znovuzavedenie tohto pravidelného leteckého spojenia, preto veríme, že si táto linka opäť nájde svojich pravidelných cestujúcich,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.  Podľa plánu by sa lety na tejto trase mali spustiť na jar, teda koncom marca alebo začiatkom apríla 2025.

Dôležitým krokom bolo splnenie požiadaviek Európskej únie týkajúcich sa uloženia záväzku služieb vo verejnom záujme. Ako informuje rezort dopravy, konzultácie s Európskou komisiou prebehli úspešne, čo potvrdzuje aj zverejnenie týchto informácií v Úradnom vestníku Európskej únie.

Toto letecké spojenie by mohlo byť obzvlášť žiaduce po tom, čo podľa konečného návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy plánuje Železničná spoločnosť Slovensko zrušiť prémiové IC vlaky. Štátny dopravca chce tieto vlaky nahradiť expresmi, ktoré by jazdili každú hodinu.



Záujem o prevádzkovanie letov do Švédska nebol

Zatiaľ čo sa črtá letecké spojenie medzi východom a západom, prísľub rezortu o spojení so švédskym Göteborgom zaostáva. Rezort dopravy totiž ešte v auguste zverejnil výzvu pre letecké spoločnosti, ktoré mohli požiadať o príspevok na prevádzku leteckých liniek medzi týmito letiskami.

Rezort v rámci svojej výzvy lákal na lukratívnu možnosť preplatiť víťaznej spoločnosti až polovicu nákladov za pristátie lietadla, za použitie letiska cestujúcimi, za parkovanie lietadla či služby pozemnej obsluhy. Predpokladaný rozpočet vyčlenený na tento účel predstavoval 3,6 milióna eur na obdobie troch rokov.

Letecké spoločnosti mohli žiadosti posielať najprv do 9. septembra, neskôr rezort predĺžil termín až na 20. septembra. Ako sa však ukázalo, ani viac času na rozmyslenie neprilákalo žiadnych záujemcov, a tak sa avizované októbrové lety do Švédska zrejme presúvajú na neurčito. „Do výzvy na prevádzkovanie linky Košice - Göteborg sa neprihlásil žiadny letecký dopravca. Posudzujeme preto ďalšie možnosti a pracujeme na tom, aby táto linka mohla byť spustená v stanovenom termíne,” uviedla pre náš portál hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trenčín
Banská Bystrica
Nitra
Prešov
Žilina
Trnava
Žilina
Trenčín
Trnava
Bratislava
Bratislava
Banská Bystrica
Nitra
Prešov