Chrípka zatvára v Košickom kraji školy aj škôlky, najviac postihnutou je Rožňava


Nárast respiračných ochorení zatvára školy a škôlky

Foto: Chrípka zatvára v Košickom kraji školy aj škôlky, najviac postihnutou je Rožňava Foto: Ilustračné/Pixabay

Počas minulého týždňa bolo na Slovensku nahlásených 8135 prípadov akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu sa 543 prípadov týkalo chrípke podobných ochorení. Regionálny úrad verejného zdravotníctva tým poukazuje na nárast prípadov s príznakmi chrípky o 7,2 percenta, čím upozorňuje na začiatok chrípkovej sezóny.

Najviac postihnutým regiónom v kraji je Rožňava, kde na 100-tisíc obyvateľov pripadá až 2 373 chorých. Na druhej strane, najnižší výskyt ARO hlásili z okresu Gelnica s 1 208 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov.

Zdá sa, že najnáchylnejšie sú malé deti

Chrípkové obdobie túto jeseň najviac zasiahlo deti, presnejšie tie vo veku 0 až 5 rokov. U niektorých pacientov ochorenia prebiehali výrazne komplikovanejšie ako zvyčajne - celkovo 286 ľudí malo problémy ako zápal pľúc, zápal stredného ucha či zápal prínosových dutín. K prípadu ochorení sa pridalo aj 137 nových prípadov COVID-19.

Kvôli zvýšenej chorobnosti muselo sedem vzdelávacích inštitúcií dočasne prerušiť vyučovanie. Päť materských škôl, tri v okrese Košice-okolie, jedna v Michalovciach a jedna v Spišskej Novej Vsi, a dve základné školy, jedna v Košiciach-okolie a jedna v Trebišove, zatvorili svoje brány, aby sa predišlo šíreniu chorôb.




Bratislava
Trenčín
Banská Bystrica
Trnava
Žilina
Trenčín
Žilina
Nitra
Prešov
Trnava
Prešov
Bratislava
Banská Bystrica
Nitra