Košičania smútia za Pavlom Törökom. Jeho schopnosť prekonávať prekážky bola inšpiratívna, píšu jeho pacienti a kolegovia


Košičania sa lúčia s uznávaným lekárom Pavlom Törökom

Foto: Košičania smútia za Pavlom Törökom. Jeho schopnosť prekonávať prekážky bola inšpiratívna, píšu jeho pacienti a kolegovia Foto: acebook/VÚSCH/úprava redakcie

V piatok 11. októbra vyhasla svieca života 75-ročného lekára Pavla Töröka, ktorý dlhé roky pôsobil aj vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. Počas svojho života priniesol do medicínskeho prostredia mnohé inovatívne prístroje a metódy, ktoré zachránili nejeden ľudský život. Svoju prácu si nosil aj domov, kde mal zriadené vlastné laboratórium.

Smutnú správu o jeho úmrtí potvrdil jeho dlhoročný priateľ Ján Baránek: „Pali Török bol inovatívny lekár, ktorý po celý život, v dobrom povedané ‚snoril’, ako pomáhať pacientom prežiť, ako zachraňovať životy… Viem na 100 %, že Pali Török to nerobil pre peniaze.“ Tragická správa však zasiahla aj mnohých ďalších, nielen z radov jeho známych či kolegov, ale aj pacientov či ľudí, ktorí si ho cenia za jeho celoživotnú prácu. Spomínajú na neho ako na špičkového odborníka a lekára s ľudským prístupom.


Veľký človek a lekár. Je mi to veľmi ľúto, rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť. Nech odpočíva v pokoji,“ poznamenala Elenka. „Poznala som ho osobne, úžasný ľudský Pán Doktor!” spomína Miroslava. „Ďakujeme Paľko, odpočívaj v pokoji, bol si a budeš človek s veľkým Č a obrovským srdcom. Česť tvojej pamiatke,“ poslala odkaz do neba Ľuba.


„Škoda, pán Doktor, že ste Vy taký dobrý človek aj lekár odišli preč na druhý svet, taký lekár ako Vy ste boli v nemocnici vo Vranove nad Topľou na oddelení Aro, málokde sa nájde ako Vy ste boli, stále iba pán primár Török, Vy aj so svojou manželkou ste boli úžasný pár na celom oddelení, ja mám na Vás veľmi dobré spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem ani na vás dvoch nikdy nezabudnem. Z celého srdca Vám úprimne ďakujem,” podelila sa o vrúcne slová Magdaléna.


„Lúčime sa s doktorom Pavlom Törökom, nielen výborným lekárom, spolupracovníkom ale aj priateľom a autorom prevratnej metódy programovej viacúrovňovej ventilácie pľúc, ktorá sa stala základom pre dýchací prístroj Chirana Aura.  Jeho optimizmus, odhodlanie, tvorivosť a schopnosť prekonávať všetky známe limity boli inšpiráciou pre nás všetkých. Ďakujeme za všetko, čo ste pre nás urobili,“ odkázala spoločnosť.

Viac o jeho práci a živote sa dočítate na tomto odkaze.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Bratislava
Žilina
Prešov
Banská Bystrica
Nitra
Bratislava
Trnava
Trenčín
Žilina
Prešov
Banská Bystrica
Trnava
Trenčín