Ikonické jazero Blajzloch, ktoré sa objavilo aj v kontroveznom filme Miki, je po viac ako 50 rokoch bez vody


Ikonické jazero Blajzloch z filmu Miki vyschlo: Čaká ho veľká obnova

Foto: Ikonické jazero Blajzloch, ktoré sa objavilo aj v kontroveznom filme Miki, je po viac ako 50 rokoch bez vody Foto: Severovýchod Slovenska kraj unikátov, ČSFD/ MIKI

Obľúbené umelé jazero Blajzloch, známe aj z úspešného slovenského filmu Miki, je momentálne bez vody. Nachádza sa v srdci Slovenského raja, no turisti si ho teraz nebudú môcť vychutnať, informovala STVR. Urbárnici spustili rekonštrukciu, ktorá by mala jazero do niekoľkých mesiacov zmeniť na ešte krajší turistický cieľ s priezračnejšou vodou.

Prvé vypustenie po viac ako 50 rokoch

Jazero Blajzloch, postavené v roku 1966, zažilo minulý týždeň niečo, čo ešte nezažilo – úplné vypustenie. Trvalo to šesť hodín a z jazera zmizla všetka voda, pričom na mieste zostali len blatiste „spišské bahenné kúpele“, ako s nadhľadom poznamenali miestni. Táto drastická akcia však bola nevyhnutná. „Hrádza začala pretekať a škody boli značné,“ vysvetľuje Dáša Rajníková z urbáru Hrabušice, ktorá má rekonštrukciu na starosti.

V rámci opráv sa nielen zrekonštruuje betónová hrádza, ale jazero bude aj prehĺbené. Pracovať tu budú ťažké mechanizmy, ktoré odstránia nánosy bahna a prehĺbia jazero na hĺbku 2,5 až 3 metre. Výsledkom bude čistejšia a hlbšia vodná plocha. „Pre turistov to bude nový pohľad na jazero, hlbšie a priezračnejšie,“ dodala Rajníková pre TV Joj.

Rekonštrukciu financuje Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá poskytla urbárnikom dotáciu vo výške 75-tisíc eur. Podľa Tomáša Dražila, riaditeľa národného parku Slovenský raj, bolo kľúčové, aby sa práce začali práve pred zimou, kedy je najmenší negatívny vplyv na vegetáciu a biotopy okolo jazera.


Jazero Blajzloch aj na filmovom plátne

Blajzloch nie je len atraktívnou lokalitou pre turistov, ale aj pre filmárov. Nedávno sa tu natáčali scény do slovenského filmu Miki, a ani počas rekonštrukcie si príležitosť nechať jazero bez vody neunikla pozornosť kamier. Filmári pripravujú dokument, ktorý odkryje tajomstvá celej doliny. „Pri natáčaní sme dokonca objavili novú jaskyňu a archeológ našiel črepy na povrchu,“ povedal režisér Valentín Hvizdoš.


Turisti sa na obnovené jazero môžu tešiť už na jar v roku 2025. Urbárnici sľubujú, že jazero bude ešte krajšie a priezračnejšie ako kedykoľvek predtým. Slovenský raj tak získa späť jeden zo svojich najväčších klenotov, ktorý bude lákať nielen turistov, ale možno aj ďalších filmárov.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trenčín
Žilina
Prešov
Bratislava
Trnava
Prešov
Banská Bystrica
Bratislava
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Trenčín
Trnava
Nitra