Vo veku 75 rokov zomrel lekár Pavol Török. Svojím unikátnym spôsobom liečby zachraňoval životy počas pandémie


Zomrel lekár Pavol Török. Počas pandémie predstavil unikátny spôsob liečby

Foto: Vo veku 75 rokov zomrel lekár Pavol Török. Svojím unikátnym spôsobom liečby zachraňoval životy počas pandémie Foto: Facebook/VÚSCH

V noci v piatok 11. októbra náhle zomrel vo veku 75 rokov lekár Pavol Török. Mnohí si ho pamätajú z časov covidovej pandémie, kedy predstavil unikátny spôsob liečby. Smutnú správu potvrdil jeho dlhoročný priateľ Ján Baránek.

„Pali Török bol inovatívny lekár, ktorý po celý život, v dobrom povedané „snoril“, ako pomáhať pacientom prežiť, ako zachraňovať životy. Aj preto bol držiteľom množstva svetových patentov na život zachraňujúce lekárske prístroje. S nadšením mi rozprával, ako pri konštrukcii pľúcnej ventilácie použil prvky z teórie chaosu a prúdenia kvapalín a plynov. Takisto s nadšením mi rozprával aj o tom, ako zachraňoval a liečil covidových pacientov podľa protokolu na liečbu Covidu, ktorý vytvoril spolu s doktorom Paulom E. Marikom,“ spomína na prácu svojho priateľa.

Jeho odkaz si pripomína aj Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach, kde dlhoročne pôsobil.

Vybudoval prvé lôžkové ARO vo Vranove

Svoju kariérnu cestu po štúdiu na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach začínal na chirurgickom oddelení v Humennom. Po dvoch rokoch prešiel na anestéziologicko-resuscitačné oddelenie (ARO), kde pôsobil ako sekundárny lekár. Neskôr sa stal zástupcom primára.


V roku 1986 ho vymenovali za primára nelôžkového ARO v nemocnici vo Vranove nad Topľou. V priestoroch chirurgického pavilónu sa mu tam za osem mesiacov podarilo vybudovať a otvoriť päť lôžkové ARO, kde pokračoval ako primár.

Jeho kroky na pracovisko anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH viedli v roku 2008. V roku 2010 ho vymenovali za prednostu, pričom o štyri roky neskôr svoje miesto prenechal mladšiemu kolegovi. Liečebno-preventívnej a vedecko-pedagogickej práci sa však nevzdal.

Za jeho prácu mu venovali viacero ocenení

V roku 2021 získal ocenenie Kadlicova medaila za celoživotný prínos v odbore anestéziológie a intenzívnej medicíny. V roku 2023 si spolu so svojím tímom prevzal ďalšie ocenenie, a to Cenu za transfer technológií na Slovensku.

„Docent Pavol Török mal bohatú prednáškovú a publikačnú činnosť. Organizoval so svojím tímom viaceré odborné podujatia, školenia, bol hlavnou postavou Brychtových dní a bol opakovane pozývaným prednášateľom na mnohé podujatia v zahraničí. Má prijaté viaceré patentované liečebné a diagnostické metódy a realizované mnohé vedecko-technické diela v technológiách významných výrobcov. Jeho výskum sa neuskutočňoval iba na pracovisku, ale aj doma, kde mal zariadené laboratórium pre výskum progresívnych spôsobov ventilácie,“ spomína na jeho odbornú činnosť VÚSCH.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Banská Bystrica
Nitra
Žilina
Banská Bystrica
Trenčín
Žilina
Trnava
Trnava
Bratislava
Trenčín
Prešov
Bratislava
Prešov
Nitra