Východniari prekonali rekord v iniciatíve 10 000 PRE ZDRAVIE. Veľký záujem prejavili aj o bezplatné dopravné karty


Obyvatelia východného Slovenska prešlo viac ako 16 miliónov krokov

Foto: Východniari prekonali rekord v iniciatíve 10 000 PRE ZDRAVIE. Veľký záujem prejavili aj o bezplatné dopravné karty Foto: koláž; pexels.com/@daniel-reche-718241 a Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Obyvatelia východného Slovenska dosiahli počas Európskeho týždňa mobility rekordný počet krokov v rámci iniciatívy 10 000 PRE ZDRAVIE. Celkovo prešli viac ako 16 miliónov krokov, no prejavili aj zvýšený záujem o dopravné karty, a teda ekologickú dopravu.

„Tento rok sme opäť vyrazili priamo do miest za našimi obyvateľmi, aby sme podporili udržateľnú mobilitu. V Rožňave, Spišskej Novej Vsi a Košiciach sme počas cykloservisu bezplatne opravili stovky bicyklov a cyklisti si mohli vychutnať zdravé raňajky,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Iniciatívu 10 000 PRE ZDRAVIE zorganizovala košická a prešovská župa už po štvrtýkrát za sebou. Tento rok bol v počte záujemcov vyvážený, keďže do iniciatívy sa zapojilo 104 obyvateľov z Prešovského kraja a 102 obyvateľov z Košického kraja.



Zúčastnení obyvatelia museli počas Európskeho týždňa mobility (16. – 22. 9. 2024) urobiť denne aspoň 10-tisíc krokov, zaznamenať ich v mobilnej aplikácií a zaregistrovať sa do súťaže. Vyžrebovaní súťažiaci získali rôzne ceny – horský bicykel, celosieťové predplatné lístky na autobus, smart hodinky či poukážky na športové potreby.

Okrem chôdze prejavili veľký záujem aj o dopravné karty, ktoré i tento rok vydávali kraje bezplatne. V Košickom kraji vydali 2 960 bezplatných kariet, čo je o 591 kariet viac ako minulý rok. Dopravca eurobus vydal 1 571 kariet a ARRIVA Michalovce 1389.

Ešte väčší záujem prejavili v Prešovskom kraji. „Celkovo sme vydali viac než 15 100 dopravných kariet, pričom hodnota jednej karty je asi šesť eur. To znamená, že cestujúci spolu ušetrili zhruba 90 600 eur,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Banská Bystrica
Bratislava
Žilina
Prešov
Trenčín
Banská Bystrica
Nitra
Trnava
Prešov
Trnava
Trenčín
Žilina
Bratislava