FOTO: Srdcervúce slová mamičky, ktorej zhorel byt na Ťahanovciach. Strácala vieru v ľudí, tí však ukázali svoje srdce


Rodina na Ťahanovciach takmer prišla o byt pri požiari

FOTO: Srdcervúce slová mamičky, ktorej zhorel byt na Ťahanovciach. Strácala vieru v ľudí, tí však ukázali svoje srdce
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Mir Ča

„Žijeme. Deti už spia, srdce mám až niekde v krku a trasú sa mi ruky. Nemôžem spať a neviem, ktorej emócii sa skôr poddať. Všetko je v poriadku, žijeme,“ napísala na sociálnej sieti matka dvoch detí, ktorá takmer prišla o strechu nad hlavou, pár hodín po nešťastnej udalosti.

Z bytu na Sofijskej ulici na sídlisku Ťahanovce, kde bývala so svojou rodinou, začali v pondelok podvečer šľahať plamene. Požiar spozorovali okoloidúci, ktorým sa podarilo hrozivý pohľad natočiť na video. Zároveň privolali záchranné zložky.

Po príchode príslušníkov Hasičského a záchranného zboru k miestu udalosti bolo zistené, že požiarom sú zasiahnuté veci uložené na balkóne bytu na siedmom poschodí. Vplyvom požiaru došlo k poškodeniu fasády bytového domu a balkóna bytu na ôsmom poschodí nachádzajúcom sa nad požiarom zasiahnutým balkónom.

Galéria: 5 fotiek

V čase požiaru sa v byte nenachádzal nikto z členov rodiny, iba ich psík: „Som vďačná, že sme s deťmi neboli doma. Som hrdá na môjho statočného manžela, ktorý šprintoval domov, zachránil Freju z horiaceho bytu a vybavuje všetko, čo je potrebné. Som mimoriadne hrdá na Vladka, že bol statočný, ani nie trojročný chlapec a všetko zvládol. Dokonca hladkal a upokojoval Freju.“ Slová vďaky adresovala tiež hasičom, ktorí sú v jej očiach a očiach celej rodiny za ešte väčších hrdinov, ako tomu bolo doteraz. Vďaka nim neprišli o strechu nad hlavou a dokonca ich psíkovi poskytli kyslík, aj keď to bežne nerobia.


Košická mamička slovami vďaky skutočne nešetrila. Pomocnú ruku jej ponúklo vedenie mestskej časti či susedia zo sídliska, ktorí okamžite smerovali nakúpiť oblečenie pre deti, plienky či iné potrebné veci: „Ďakujem neznámym ľuďom, a susedom, ktorí nám na parkovisko nosili tašky s oblečením pre deti, vtisli mi do ruky peniaze, priniesli termosku s horúcim čajom, prichýlili nás k sebe domov, aby som nakojila svojho ani nie päťmesačného syna… Nebudem predstierať, že som nebola posledné mesiace nešťastná zo života na Slovensku a toho, akým smerom sa celá naša krajina uberá. Ale dnešný deň vo mne oživil nádej. A vieru v ľudskosť.

Galéria: 5 fotiek

Výška predbežnej školy, ktorú požiar spôsobil sa nateraz odhaduje na 50-tisíc eur. Príčina požiaru je však v štádiu vyšetrovania. „Zatiaľ nie je oficiálne potvrdené, ako požiar vznikol, ale začal na balkóne. Mali sme z pekla šťastie a ďakujem, že sa to nestalo v noci, keď v postieľke nespali len medvede a krtko. Máme kde bývať, máme čo jesť, máme si čo obliecť. Veľa našich vecí z iných izieb to prežije, vyžaduje si to však množstvo práce a smrdieť budeme ešte niekoľko rokov. Máme poistku, bude dobre,“ dodala.

V závere uviedla, že je vďačná za každú pomoc, ktorá im príde. Materiálne veci im však nateraz netreba, keďže by bol aj tak problém s ich uskladnením. Ak však chcete rodine pomôcť finančne, môžete tak urobiť zaslaním prostriedkov na účet SK84 0900 0000 0005 2407 1643.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu