Košickí lekári dokázali niečo neuveriteľné. Ako prví na svete vykonali unikátnu operáciu srdca


V košickom VÚSCH vykonali prvú unikátnu operáciu srdca

Foto: Košickí lekári dokázali niečo neuveriteľné. Ako prví na svete vykonali unikátnu operáciu srdca Foto: vusch.sk

Kardiochirurgický tím Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach a Lekárskej fakulty UPJŠ dosiahol svetové prvenstvo v oblasti srdcovej chirurgie. Ako prví na svete úspešne vykonali operáciu, pri ktorej pacientovi vytvorili novú pľúcnu chlopňu z jeho vlastného tkaniva. Súčasne vymenili poškodenú aortálnu chlopňu za pôvodnú pľúcnu chlopňu.

Jednou z hlavných výhod tejto modifikovanej operačnej metódy, ktorá nadväzuje na už existujúcu Rossovu operáciu, je to, že pacient nebude musieť doživotne podstupovať antikoagulačnú liečbu. Vytvorenie chlopne z vlastného tkaniva zároveň znižuje riziko infekcie v budúcnosti a pacient tak nemá v tele žiadne cudzie teleso či tkanivo. Operácia tiež minimalizuje náklady, pretože na výrobu chlopňových náhrad sa nepoužíva žiadny špeciálny zdravotný materiál.


„Rossova operácia ako taká sa vo svete realizuje, avšak okrem nášho ústavu ju na Slovensku u dospelých nerobia nikde. Teda v tomto prípade sme prvýkrát na svete vymodelovali novú pľúcnu chlopňu z vlastného osrdcovníka pacienta namiesto štandardne požívaného tzv. homograftu (od darcu) alebo biologickej chlopňovej náhrady. Je to taký pomyselný vrchol technickej zložitosti. Veľa chirurgov na svete túto operáciu nerobí, je totiž technicky náročná a, samozrejme, riziková, uviedol kardiochirurg Adrián Kolesár, ktorý spolu s dvoma českými kolegami modifikoval Rossovu operáciu.

Samotný zákrok trval približne osem hodín a vykonávali ho dva tímy v dvoch operačných sálach. Počas zákroku prebehla explantácia poškodenej aortálnej chlopne a jej výmena za pľúcnu chlopňu, súčasne na druhej sále vytvárali novú pľúcnu chlopňu z tkaniva pacienta.



Pre 35-ročného pacienta, ktorému bol zákrok vykonaný, operácia znamená plnohodnotný život bez potreby denného užívania liekov. Pacient zdôraznil, že práve absencia doživotnej liečby bola pre neho kľúčovým faktorom pri rozhodovaní sa pre tento zákrok.

„Na realizáciu takéhoto zákroku potrebujete naozaj tých najlepších z najlepších, ak sa to však podarí, čo je nepochybne tento prípad, môže to znamenať pre mnohých mladých ľudí na svete neporovnateľne kvalitnejší život. A to ma na tom najviac teší, dodal kardiochirurg a generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.