Ohrozené pštrosice sa stali novými obyvateľkami košickej ZOO, ohrozuje ich módny priemysel aj pštrosie preteky


Snaha o záchranu druhu. Košická ZOO privítala kriticky ohrozené pštrosy

Foto: Ohrozené pštrosice sa stali novými obyvateľkami košickej ZOO, ohrozuje ich módny priemysel aj pštrosie preteky Foto: IlustraČné/Pixabay

Košická zoologická záhrada sa pri príležitosti Svetového dňa zvierat pochválila novým vzácnym prírastkom. Dva mladé samice kriticky ohrozeného pštrosa dvojprstého severoafrického, známeho tiež ako červenokrký pštros, k nim dorazili po náročnej ceste zo Zoobotánico Jerez v Španielsku.

Tento druh je vo voľnej prírode na pokraji vyhynutia, pretože jeho populácia sa drasticky znížila - z pôvodného výskytu v 18 krajinách severnej Afriky sa dnes zachoval len v tretine z nich. Patrí medzi najväčšie žijúce vtáky na Zemii, jeho výška môže presiahnuť tri metre a hmotnosť dosahuje viac než 150 kilogramov. 

Zatiaľ sa zdá, že slečny sa v novom domove v pavilóne Afrika aklimatizovali bez problémov, čakajú však ešte na scojho nového spolubývajúceho. Už čoskoro k nim totiž pribudne samec z viedenskej Zoo Schönbrunn, ktorého výber odporučil koordinátor záchranného programu. Cieľom je nielen zvýšiť počet jedincov tohto majestátneho druhu, ale aj zabezpečiť ich úspešnú reprodukciu, informuje košická zoologická záhrada.


Zdroj: Facebook/ZOO Košice

Pštros je fascinujúci tvor, ktorý zaujme nielen svojimi rozmermi, ale aj neobyčajnými vlastnosťami. To dokazuje už jeho vajce, ktoré je najväčšou bunkou v živočíšnej ríši. Každé vajce váži až 1,5 kilogramu a má objem približne 24 slepačích vajec. Samotný pštros je vybavený aj neuveriteľnými zmyslami. Má najväčšie oči zo všetkých suchozemských zvierat, pričom každé oko má priemer až 5 centimetrov, čo mu umožňuje výborne vidieť aj na veľké vzdialenosti.

Neohúri však len svojím vzhľadom, ale aj rýchlosťou. Pštros je najrýchlejším nelietavým vtákom na svete - dokáže bežať rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu, čo je viac než bežný rýchlostný limit v meste! S dlhými a silnými nohami pštros nielen rýchlo beží, ale dokáže sa brániť silnými kopmi, ktoré sú dostatočne silné na to, aby odrazili predátorov, ako sú levy.

Ohrozujú ich populárne preteky aj módny priemysel

Zmenšovanie populácie pštrosov dvojprstých má na svedomí najmä lov, módny priemysel a ich využívanie na pštrosie preteky. Pre svoje cenné perie a jedinečné vlastnosti sú dlhodobo vyhľadávané, čo viedlo k ich úbytku vo voľnej prírode. V tej žijú pštrosy v kŕdľoch o veľkosti od 5 do 50 jedincov, pričom o vajcia sa počas dňa starajú samice a v noci preberá túto úlohu samec, ktorý zároveň vychováva mláďatá.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Prešov
Žilina
Trnava
Bratislava
Banská Bystrica
Bratislava
Trnava
Banská Bystrica
Žilina
Trenčín
Nitra
Prešov
Trenčín