Staňte sa hrdinom sídliska a postarajte sa o bezpečnosť susedov. Za adoptovanie chodníka vám cinknú peniaze


Zoberte bezpečnosť do vlastných rúk a adoptujte si košické chodníky

Foto: Staňte sa hrdinom sídliska a postarajte sa o bezpečnosť susedov. Za adoptovanie chodníka vám cinknú peniaze Foto: kosice.sk

Už piaty rok po sebe môžu Košičania prispieť k bezpečnosti svojich susedov či rodinných príslušníkov a k skvalitneniu zimnej údržby v meste. Mesto Košice opätovne spúšťa projekt s názvom Adoptuj si chodník a zarábaj, ktorý spočíva v ručnom odstraňovaní snehu a ľadu z mestských chodníkov. Výmenou za to však nebude len dobrý pocit, ale aj peniažky, ktoré vám za túto službu cinknú na účte.

Mesto každému účastníkovi poskytne posypový materiál v podobe dvoch 25-kilogramových vriec a základné technické zabezpečenie, zatiaľ čo ostatné náradie ako metla, lopata či odhŕňač si dobrovoľníci musia zabezpečiť sami. Mesto odporúča, aby si každý vyberal chodník čo najbližšie k svojmu bydlisku, aby tak mohol rýchlo reagovať na výzvy a pustiť sa do čistenia čím skôr.


Na výber sú chodníky rôznych rozmerov, pričom ich dĺžka je zväčša okolo 30 metrov. Na výber je viac ako 900 chodníkov v mestských častiach Sever, Staré Mesto, Západ, Juh, Dargovských hrdinov, Sídlisko Ťahanovce a Nad jazerom. Ich počet sa môže ešte zvýšiť, keďže záujem účastníkov sa rokmi navyšuje.

Po skúsenostiach z predošlých rokov mesto tiež upozornilo, že zodpovednosť za prípadne úrazy na adoptovaných chodník nenesie užívateľ aplikácie, ale mesto, ktoré je správcom danej komunikácie.


Zarobiť si môžete 300 eur

Ak váhate nad touto ponukou, možno vás presvedčí suma, ktorú si môžete zarobiť. Odmenou za pracovnú pohotovosť pre všetkých tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude paušál vo výške 220 eur. Novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál. K tejto sume sa pridá po 5 eur za každý deň čistenie chodníka od snehu alebo ľadu, v minulej sezóne to bolo celkovo 10 dní,” uviedlo mesto.

Celková suma sa tak môže vyšplhať až na 300 eur v závislosti od počtu odpracovaných dní. Odmena sa vypláca na jar 2025 na bankový účet.

Ako sa zapojiť?

Tí, ktorí si už v minulých rokoch chodníky adoptovali a splnili všetky svoje povinnosti, sa môžu registrovať v novej aplikácii Adaptie, ktorá nahrádza predchádzajúcu aplikáciu Zimná údržba. Noví záujemcovia sa môžu zaregistrovať až od 15. októbra, či už prostredníctvom spomínanej aplikácie alebo cez Konto Košičana.

Následne si záujemca vyberie chodník, o ktorý má záujem a aplikácia mu vygeneruje príkaznú zmluvu. Tú musí odniesť podpísanú na magistrát mesta Košice. Aplikácia počas zimného obdobia zasiela upozornenia, ak je v danom úseku potrebné vykonať údržbu.

Po vyčistení chodníka je potrebné svoju prácu zdokumentovať, a to nahratím aspoň dvoch fotografií pred odprataním a po odprataní chodníka. Viac informácií o adoptívnom programe nájdete na tomto odkaze.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy