Chystáte sa na hubačku? Pozor na medveďa, videný bol v obci Rákoš


V obci Rákoš bol spozorovaný medveď, návštevu lesa radšej zvážte

Foto: Chystáte sa na hubačku? Pozor na medveďa, videný bol v obci Rákoš Foto: ilustračná foto/Facebook/Dominik Figľár

Už dlhšiu dobu sme nepočuli o medveďoch v Košickom kraji. Naposledy sme o výskyte medveďa hnedé informovali začiatkom septembra, kedy sa objavil v obci Debraď. Hoci odvtedy verejnosť neavizovala žiadne spozorovanie tejto šelmy v našich končinách, niet pochýb o tom, že sa vo svojom prirodzenom prostredí pohybujú aj naďalej.

Tentokrát na medveďa upozornil užívateľ sociálnych sietí, ktorý uviedol, že v nedeľu 6. októbra nad ránom bol zaznamenaný pohyb medveďa hnedého v katastrálnom území obce Rákoš. Ostatných vyzval k zvýšenej opatrnosti. Predovšetkým by sa mali mať na pozore hubári, ktorých aktuálne počasie láka do lesov čoraz viac.



Útok medveďa na hubára

Počas víkendu zasiahla Slovensko správa o útoku medveďa v obci Hybe na Liptove. Stalo sa tak v lesnom poraste v nedostupnom teréne,  kde šelma zaútočila na 63-ročného hubára. Na miesto okamžite mierili hasiči, záchranári, polícia aj Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Oživovať ho začali najskôr svedkovia, v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii neskôr pokračovala lekárka. Napriek maximálnemu úsiliu však muž rozsiahlym poraneniam na mieste podľahol. Viac o útoku sa dočítate na tomto odkaze.