Tak toto nevyšlo. Košice sa chceli pochváliť prípravou na maratón, vlajky na Hlavnej však vyvesili nesprávne


Foto: Tak toto nevyšlo. Košice sa chceli pochváliť prípravou na maratón, vlajky na Hlavnej však vyvesili nesprávne Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Košice sa pripravujú na najväčšie podujatie roka, ktorým je tradičný Medzinárodný maratón mieru. Ten vypukne už v nedeľu 6. októbra, kedy sa na štart postavia tisíce bežcov z celého sveta. Mesto Košice sa v stredu pochválilo tým, že už finišuje s prípravami, ku ktorým patrí aj vešanie vlajok Európskej únie, Slovenskej republiky a mesta Košice na Hlavnej ulici. Zrejme sa však chváliť nemalo…

Na kuriózne vyvesenie vlajok upozornil denník Korzár, podľa ktorého sú oficiálne symboly vyvesené nesprávne. Ak sa totiž prejdete po Hlavnej ulici smerom od Obchodného centra Urban, tak sa vám naskytne nasledujúci pohľad:

Zdroj: Košice - Mesto Košice (Pohľad od OC Urban)

Z tohto pohľadu vyplýva, že všetky zvislé vlajky nazývané aj koruhvy sú zavesené opačne. Slovenské vlajky majú na ľavej strane červený pruh, zákon však hovorí, že táto farba musí byť vpravo. Samozrejme, ak prichádzate z opačnej strany, teda smerom od Námestia Osloboditeľov, tak je ich umiestnenie farieb na slovenskej vlajke správne, no tu sa ukazuje iný problém.


Opačne je z tohto pohľadu koruhva mesta Košice. Ako vysvetľuje denník, podľa mestského nariadenia o symboloch mesta sa anjel na erbe musí pozerať sprava doľava a priečny bielo-červený pás v modrom poli na štíte musí smerovať zľava zhora doprava dole. Rovnako tak by nebolo správne ani poradie vlajok, keďže podľa správnosti musí byť vlajka EÚ vľavo, slovenská v strede a napravo vlajka mesta.

Zdroj: Košice - Mesto Košice (Pohľad od Hiltonu)

Denník na túto chybu upozornil aj Dopravný podnik mesta Košice, ktorý vyvesenie vlajok zabezpečoval. Jeho zamestnanci sa majú v čo najkratšom čase pokúsiť o nápravu. V prípade porušenia zákona o štátnych symboloch môže hroziť pokuta až do výšky 7-tisíc eur.

Pre porovnanie pridávame fotografie z minulých rokov:

Zdroj: Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice/úprava redakcie