Zomrela legenda hádzanej - Košičan Rastislav Trtík, s Tatranom Prešov získal päť slovenských titulov


Foto: Zomrela legenda hádzanej - Košičan Rastislav Trtík, s Tatranom Prešov získal päť slovenských titulov Foto: unsplash.com, Facebook/ Handball Team Tatran Prešov

Športová obec na Slovensku a v Česku je v smútku. Dňa 1. októbra 2024 zomrel vo veku 63 rokov uznávaný hádzanársky tréner Rastislav Trtík, ktorý zanechal výraznú stopu nielen v slovenskej, ale aj medzinárodnej hádzanej. Trtík, rodák z Košíc, bol v športovom svete známy svojimi úspechmi na klubovej i reprezentatívnej úrovni. Viedol popredné kluby ako Tatran Prešov, s ktorým získal päť slovenských titulov (2009, 2010, 2011, 2016, 2017), a úspešne pôsobil aj v Česku s klubmi ako Baník Karviná a Frýdek-Místek.

Počas svojej kariéry pracoval aj v zahraničí, kde trénoval tímy v Nemecku (MT Melsungen, HC Empor Rostock) a Poľsku (Górnik Zabrze). S klubom Melsungen dosiahol významný úspech, keď postúpil do prestížnej I. bundesligy. V rokoch 2004 a 2005 viedol českú reprezentáciu na majstrovstvách Európy a sveta, pričom skončil na 10. mieste na svetovom šampionáte.



Po dlhej a ťažkej chorobe Trtík navždy odišiel, zanechávajúc za sebou nespočetné úspechy a uznanie v hádzanárskej komunite. Jeho odkaz však bude žiť ďalej prostredníctvom všetkých tímov a hráčov, ktorým odovzdal svoje odborné vedenie a vášeň pre šport.