Na modernizáciu železníc na východe Slovenska poputuje 400 miliónov. Štát sľubuje rýchlejšie vlaky a menej emisií


Foto: Na modernizáciu železníc na východe Slovenska poputuje 400 miliónov. Štát sľubuje rýchlejšie vlaky a menej emisií Foto: ilustračné/Facebook/Železnice Slovenskej republiky - ŽSR

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky vyhlásilo dve dôležité výzvy súvisiace s modernizáciou železničnej siete. Vďaka týmto projektom sľubuje rýchlejšiu, bezpečnejšiu a ekologickejšiu železničnú dopravu. Finančné prostriedky budú získané z Programu Slovensko 2021 - 2027 a budú smerované prijímateľovi Železniciam Slovenskej republiky.

Ako uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková, modernizácia sa dotkne významného úseku spájajúceho východ so západom, teda trate v úseku Poprad - Vydrník, ktorá je súčasťou európskeho koridoru. Na tento projekt sa vyčlenilo 373,5 milióna eur z eurofondov.

Druhá výzva sa týka dokončenia elektrifikácie trate medzi Haniskou pri Košiciach a Moldavou nad Bodvou. Ide o druhú fázu projektu, na ktorú bolo vyhradených 30 miliónov eur. Po úspešnom dokončení prác by sa mal zvýšiť komfort cestovania a rýchlosť vlakov a najmä znížiť emisie.