Zapálenie maratónskeho ohňa či autogramiáda so známymi športovcami. Košice lákajú na zaujímavý program


Foto: Zapálenie maratónskeho ohňa či autogramiáda so známymi športovcami. Košice lákajú na zaujímavý program Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Tento týždeň zahltila metropolu východu športová atmosféra. Tá súvisí s tradičným bežeckým podujatím - Medzinárodným maratónom mieru, ktorý vyvrcholí v nedeľu 6. októbra. Na štartovaciu čiaru sa v tento deň postavia tisícky bežcov každého veku, ktorí otestujú svoje limity. Hlavnému dňu však budú predchádzať aj mnohé ďalšie športové či kultúrne podujatia a aktivity, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, či už ako účastník alebo divák.

V piatok 4. októbra budú o 12:00 a 14:00 hod. v Kulturparku predstavené pamätná eurominca a poštová známka k 100. výročiu košického maratónu. Nominálna hodnota tejto známky je 1,90 eur a jej autorom je Mykola Kovalenko.

V sobotu 5. októbra sa fanúšikovia maratónu môžu stretnúť so svojimi favoritmi na autogramiáde, ktorá bude v Kasárňach o 11:00 hod. Jedným zo športových podujatí bude aj obľúbený U. S. Steel Family Run, ktorý zožal obrovský úspech v minulých rokoch, a tak bol oň veľký záujem aj tentokrát. Práve preto museli registráciu uzavrieť o čosi skôr. Súťaž odštartuje v o 16:00 hod. na Hlavnej ulici, pričom sa na štarte stretne 4-tisíc veľkých aj malých bežcov.



O 17:30 hod. prebehne slávnostné zapálenie maratónskeho ohňa na Námestí Maratónu mieru a o hodinu na to bude v Národnom divadle Košice premietnutá premiéra filmu Petra Kerekesa Košický maratón - príBEH mesta.

Oficiálne sa maratón začne v nedeľu 6. októbra o 09:00 hod. Na štarte nebudú chýbať ani známe mená, ako slovenská športovkyňa Ivona Fialková, obhájkyňa titulu Keňanka Jackline Cherono, Asrar Hiyrden Abderehman, Barselius Kipyeg či Nicholas Kirwa.

FAN ZÓNA

Pred budovou úradu Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónu mieru bude v tento deň pripravená FAN ZÓNA. K dispozícii bude od 08:30 do 13:00 hod. pre všetkých, ktorí chcú fandiť maratóncom a svojim blízkym na tribúnach. Okrem toho môžete získať podpisy od olympionikov a paralympionikov, ktorí nás reprezentovali na Letnej olympiáde v Paríži, vypočuť si kvalitnú hudbu, zasúťažiť si či zvečniť svoju spomienku na fotografii. Nebudú chýbať ani aktivity či hry pre deti a malé občerstvenie.

Maratónsky vlak

V maratónskom naladení sa bude pokračovať aj týždne po jeho skončení. V nedeľu 27. októbra sa môžu záujemcovia odviezť historickým parným vlakom do Turne nad Bodvou, aby sa tu na mieste prvého štartu stretli na spomienkovej slávnosti. Deň na to sa osem bežcov vydá po stopách svojich predchodcov, keďže práve v tento deň uplynie 100 rokov od prvého štartu maratónu. Svoj symbolický beh ukončia pri buste Vojtecha Bukovského na Námestí maratónu mieru.

Miesto: Košice
Dátum: 04.10.2024    28.10.2024