Už jedno vajce za týždeň môže byť nebezpečné. Monitoring v okolí Cementárne v Turni nad Bodvou potvrdil prítomnosť jedov


Foto: Už jedno vajce za týždeň môže byť nebezpečné. Monitoring v okolí Cementárne v Turni nad Bodvou potvrdil prítomnosť jedov
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Rasťo TRNKA

Obyvatelia trinástich obcí z okolia Turne nad Bodvou dlhodobo poukazujú na zhoršenú kvalitu ovzdušia, čierny prach v záhradách, zápach a zvýšenú chorobnosť. Košická župa obdržala niekoľko sťažností na cementáreň, na základe ktorých sa rozhodla zrealizovať biomonitoring v okolí cementárne. Jeho výsledky však neboli pozitívne.

Na základe biomonitoringu sa potvrdila prítomnosť dioxínov v životnom prostredí, ktoré sú podľa Enviroportálu rezortu životného prostredia najjedovatejšie chemikálie, ktoré kedy človek vyprodukoval. Sú známe svojimi škodlivými účinkami na zdravie, najmä na imunitný a hormonálny systém, pričom môžu podporovať aj rozvoj nádorov.


Výskum za 85-tisíc eur realizovala spoločnosť ekolive s.r.o., ktorá skúmala pôdu, sedimenty, mach, kôru stromov, mlieko či vajcia z obce Zádiel. Zistenia ukázali, že tieto vajcia obsahovali PCB látky podobné dioxínom, ktoré prekračovali povolené hodnoty až päťnásobne. Zdravotným rizikom môže byť v závislosti od hmotnosti človeka konzumácia už aj jedného takéhoto vajcia týždenne,” uviedol kraj.

Na základe týchto výsledkov požaduje KSK sprísnenie emisných limitov pre znečisťovateľov ovzdušia a navrhuje inštaláciu špeciálnych zariadení na zníženie emisií. Kraj tiež odporúča prehodnotiť kvalitu používaných tuhých alternatívnych palív, zvýšiť sankcie za opakované porušenia, výsadbu stromov v okolí cementárne či zabezpečiť nepretržité monitorovanie emisií dioxínov.


Cementáreň vykonáva vlastné merania

S otázkami sme sa obrátili aj na prevádzkovateľa cementárne, ktorým je spoločnosť Danucem Slovensko, a.s. Tá uvádza, že s výsledkami štúdie neboli nijako oboznámení, avšak už v predošlých mesiacoch investovali desiatky tisíc eur na merania v reakcii na tvrdenia proti cementárni o tom, že je zdrojom škodlivých látok v regióne. Ich dlhodobé merania poukázali na dodržiavanie limitov pre znečisťujúce látky a dioxíny a furány alebo ťažké kovy.

Závod v Turni nad Bodvou s PCB látkami nemanipuluje, a tieto látky neskladuje a ani ich nespoluspaľuje. Naopak, širší región je dlhodobo známy environmentálnou záťažou spojenou s PCB zamorením, ktorého pôvod je historicky zrejmý,“ znelo v stanovisku spoločnosti.


Na adresu biomonitoringu nariadeného župou cementáreň uviedla, že štúdia nezávislého akreditovaného laboratória vyvrátila informácie vytrhnuté z kontextu a komunikované treťou stranou: „Táto štúdia nepreukázala vplyv cementárne na okolie v rámci produkcie škodlivých látok. Výsledky štúdie akreditovaného laboratória však poukazujú na bodové niekoľkonásobné prekročenie limitov znečisťujúcich látok. To znamená, že zamorenie sa nevzťahuje na okolie cementárne, ale na dve konkrétne obce, v rámci ktorých sa pravdepodobne v minulosti manipulovalo s PCB látkami, prípadne došlo a dochádza k vplyvu domáceho spaľovania. Dôležité je podotknúť, že tieto škodlivé látky zostávajú v pôde, machoch či iných vzorkách desiatky rokov.“

Aj naďalej plánuje spoločnosť pokračovať vo vlastnom meraní škodlivých látok, aby dokázala reagovať a argumentovať na ďalšie tvrdenia.