Jesenné upratovanie v Košiciach. Mesto sa pustilo do pravidelnej deratizácie, vyzýva k nej aj občanov


Foto: Jesenné upratovanie v Košiciach. Mesto sa pustilo do pravidelnej deratizácie, vyzýva k nej aj občanov Foto: Ilustračné/Pixabay

Košice berú jesenné upratovanie vážne. S príchodom októbra sa rozbieha aj nevyhnutná jesenná deratizácia, ktorú organizuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach. V období od 1. do 31. októbra tak bude prebiehať celoplošná akcia zameraná na reguláciu populácie živočíšnych škodcov, predovšetkým hlodavcov.

Deratizácia je neoddeliteľnou súčasťou ochrany pred šírením infekčných chorôb. Hlodavce, ako sú potkany a myši, môžu byť nositeľmi viacerých nebezpečných patogénov, ktoré ohrozujú zdravie obyvateľstva. Vďaka pravidelnej jesennej deratizácii sa minimalizuje ich výskyt, čo prispieva k zníženiu rizika šírenia hromadných prenosných ochorení.


Mesto je povinné zabezpečiť deratizáciu na všetkých verejných priestranstvách, najmä v blízkosti kontajnerových stojísk, ktoré boli už v minulosti problémové, a vo verejných budovách, ktoré patria do správy mesta. Tieto miesta sú totiž často ideálnym prostredím pre šírenie hlodavcov, ktorí sa tu zdržiavajú vďaka dostupnosti potravy a úkrytov. 


Výzva mesta na vykonanie deratizácie sa netýka len mesta, ale zasahuje aj jednotlivé mestské časti, podnikateľské subjekty, právnické osoby a občanov. Majitelia rodinných domov, najmä tí, ktorí majú v blízkosti svojej nehnuteľnosti hospodárske zvieratá alebo zaznamenali prítomnosť hlodavcov, sú vyzvaní, aby venovali pozornosť aj svojim pivniciam a ďalším priestorom náchylným na výskyt týchto škodcov. To isté platí aj pre obyvateľov bytových domov, najmä ak sa nachádzajú blízko podnikov či obchodov, kde je väčší pohyb a uskladnenie potravín.

Obyvatelia majú možnosť vykonať deratizáciu svojpomocne, a to použitím voľne dostupných biocídnych prípravkov, ktoré sú registrované a bezpečné na používanie. V tomto prípade je však nutné dodržiavať všetky opatrenia a postupy, aby bola deratizácia účinná a zároveň bezpečná.