Návrat lanovky z Ťahanoviec? Košickí politici vytiahli na svetlo nápad zo socializmu


Oživenie lanovky z Ťahanoviec? Košičania žiadajú doplnenie územného plánu

Foto: Návrat lanovky z Ťahanoviec? Košickí politici vytiahli na svetlo nápad zo socializmu Foto: iMHD, Sídlisko Ťahanovce

Na Košice sa valí lavína nápadov ohľadom budúcnosti mestských častí. Tentokrát je na stole nová, kontroverzná myšlienka – lanovka z Ťahanoviec. Tento návrh, oživený z obdobia socializmu, sa však zatiaľ neobjavil v návrhu nového územného plánu pre Košice, čo vyvoláva rozporuplné reakcie.

Ambiciózny návrh alebo len politický sen?

Na sociálnych sieťach sa čoraz viac hovorí o chýbajúcej lanovke z Ťahanoviec v návrhu územného plánu. Marek Fedoročko, aktívny obyvateľ Košíc a poslanec mestského zastupiteľstva, na Facebooku vyzýva občanov, aby sa zapojili do diskusie a neváhali pripomienkovať návrh. Je presvedčený, že ľudia by mali mať možnosť vyjadriť, čo by v Košiciach chceli mať – či už ide o športoviská, byty, cyklotrasy, parky alebo spomínanú lanovku, ktorá by mohla prepojiť Ťahanovce s ostatnými časťami mesta.

„Tak len pripomínam, že dnes je posledný deň pripomienkovať tento nový územný plán pre Košice a verím, že pán starosta určite navrhne doplniť UP aj o túto geniálnu myšlienku,” píše Fedoročko s nádychom irónie.



Návrh, ktorý rozosmial, ale aj zaujal

Fedoročko odkazuje aj na nedávny článok košického Korzára, ktorý hovorí o lanovke, ktorá bola kedysi plánovaná ešte počas socializmu. Vtedy mala slúžiť ako moderné dopravné riešenie. Starosta Ťahanoviec tento nápad pred voľbami oživil, čím zaujal nielen svojich spoluobčanov, ale aj svojich kolegov. Nie všetci však tento ambiciózny plán berú vážne, hoci pre niektorých je to zaujímavé riešenie.

A čo Vy? Pridali ste už svoju pripomienku k tomu, ako môže v budúcnosti vyzerať lepšie Ťahanovce?” pýta sa Fedoročko svojich sledovateľov na záver. Jasne dáva najavo, že občianska iniciatíva je kľúčová, a každý hlas sa ráta.

Diskusia pod príspevkami Mareka Fedoročku sa rozprúdila a niektoré komentáre obyvateľov priam sršia iróniou. „Hej aj električky, reštaurácia na moste, kruhový objazd na Crowarene, aj keď by nám stačilo len v zime popratané chodníky a schody,” naráža na nevyplnené základné potreby mesta jeden z diskutujúcich. Ďalší s nadhľadom navrhuje: „Ja by som aj sochu starostu bral, keď už nie je lanovka. V nadživotnej veľkosti, niečo ako Socha Slobody.” 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj