Telocvikári z Luníka IX vychovávajú majstrov Slovenska aj Európy. Ak na súťaži chýbajú, tak pre nedostatok financií


Foto: Telocvikári z Luníka IX vychovávajú majstrov Slovenska aj Európy. Ak na súťaži chýbajú, tak pre nedostatok financií Foto: Facebook/ZŠ Ľudmily Podjavorinskej 1, Luník IX, Košice

Na košickom sídlisku Luník IX vyrastajú nádejní športovci. Miesto, ktoré je často spájané s negatívnymi správami, sa stalo domovom pre mladé talenty v bojových umeniach. Vďaka obetavým telocvikárom a ich vytrvalosti sa deti z tohto sídliska učia viac ako len bojové techniky - budujú si disciplínu, rešpekt a pokoru.

Pod vedením telocvikára Petra, ktorý vedie krúžok Bojovník, sa deti učia umeniu MMA. Ivanďalší nadšený tréner, zase prebúdza v zverencoch vášeň pre karateObaja sa zhodujú na tom, že okrem fyzických schopností je pre nich dôležité vštepovať deťom hodnoty ako úcta, trpezlivosť a zodpovednosť. Tréningy prebiehajú každý deň, pričom mladí športovci začínajú už o šiestej hodine ráno a pokračujú ďalším tréningom po škole.

Výsledky na seba nenechali dlho čakať

Aj napriek skromným podmienkam dokázali telocvikári prebudiť v deťoch vášeň a túžbu po úspechu. Ich úsilie sa začalo pretavovať do medailí a ocenení. Jedným z talentov je Františka, ktorá nedávno získala bronz na majstrovstvách Európy. Skromná malá športovkyňa bola odjakživa fascinovaná bojovým umením. Ako povedala v rozhovore pre TV Joj, váži si podporu rodičov a trénerov, vďaka ktorým sa môže pýšiť obrovskými úspechmi.


Zdroj: Facebook/ZŠ Ľudmily Podjavorinskej 1, Luník IX, Košice

A nie je jediná, na Luníku IX vyrástli štyria majstri Slovenska, traja vicemajstri a niekoľkí ďalší mladí športovci, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky na medzinárodnej úrovni. 

Napriek tomu, že talentu majú na rozdávanie, mladí športovci zápasia s finančnými prekážkami. Potrebné vybavenie, ako sú rukavice, chrániče či kimona, ale aj náklady na cestovanie na súťaže, predstavujú výzvy, ktoré ich tréneri nie vždy dokážu pokryť. Práve kvôli tomuto problému sa im nepodarilo vycestovať na ďalšie majstrovstvá do Banskej Bystrice.

Napriek týmto ťažkostiam ich nadšenie pre šport neutícha. Mladí bojovníci z Luníka IX pokračujú v každodennej tvrdej práci a veria, že ich šanca znova zažiariť na súťažiach príde. A hoci ich cesty na ďalšie majstrovstvá môžu byť ohrozené, neprestávajú snívať o ďalších víťazstvách.