Kardiochirurgom z VÚSCH sa podarila unikátna operácia srdca. Hovoria, že má veľkú budúcnosť


Foto: Kardiochirurgom z VÚSCH sa podarila unikátna operácia srdca. Hovoria, že má veľkú budúcnosť Foto: snímka obrazovky; Google Street View

Napriek správam o zlyhávajúcom slovenskom zdravotníctve sa v našich končinách občas podarí nevídaný úspech. Unikátnou operáciou srdca sa môžu pochváliť kardiochirurgovia z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach.

Jedinečný zákrok spočíval v tom, že pacientovi s vrodenou srdcovou chybou počas operácie vymodelovali chlopňu z jeho vlastného srdcového tkaniva. Za modifikáciou Rossovej operácie srdca stojí kardiochirurg Adrián Kolesár s dvomi českými kolegami.

O úspechu v košickom ústave informoval portál noviny.sk. Ten uvádza, že operáciu vykonali na 35-ročnom Matejovi, ktorý má poškodenú chlopňu v srdcovej aorte. O skutočnosti, že má vrodenú poruchu srdca, sa dozvedel len pred pár týždňami.

„Prvý krát, keď som sa stretol s pánom prednostom Kolesárom, mi navrhol, že to budeme vedieť takto zoperovať. Pre mňa ten najväčší faktor, toho rozhodnutia bolo, že nemusím užívať žiadne lieky do konca života,“ vysvetlil pacient Matej.


V čom je modifikácia odlišná?

Pri klasickej Rossovej operácii by špecialisti vyoperovali dobrú chlopňu z pľúcnej tepny a použili by ju ako náhradu za poškodenú chlopňu srdcovej aorty. Odobratú chlopňu z pľúcnej tepny by nahradili umelou alebo chlopňou od mŕtveho darcu.

To sa však nestalo pri Matejovej operácii, pretože novú chlopňu mu priamo na sále vyrobil jeden z najuznávanejší kardiochirurgov z Česka. Použil pri tom srdcové tkanivo z Matejovho srdca. O zvyšok operácie sa postaral kardiochirurg Adrián Kolesár.

Podľa kardiochirurga Viléma Rohna by táto modifikácia mohla fungovať lepšie, než klasická transplantácia. Zlepšenie vidí najmä v dlhodobom hľadisku. „Myslím si, že tá operácia má veľkú budúcnosť a veľký potenciál,“ zhodnotil jedinečný zákrok.