Košickí zdravotníci bojujú proti chrípke. Vo vakcinačom centre sa vďaka nim zaočkujete bez objednania


Foto: Košickí zdravotníci bojujú proti chrípke. Vo vakcinačom centre sa vďaka nim zaočkujete bez objednania Foto: Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Chrípková sezóna je už za rohom a s ňou prichádza aj zvýšené riziko ochorení, ktoré ohrozujú zdravie, najmä v období jesene a zimy. Univerzitná nemocnica v Košiciach preto nezaváhala a spúšťa očkovaciu kampaň proti chrípke, aby ochránila nielen svojich zdravotníkov, ale aj verejnosť. Očkovanie je dostupné pre všetkých, ktorí sa chcú pred chrípkou účinne chrániť a zabezpečiť si tak zdravší a bezstarostný prechod chladnými mesiacmi.

Zdravotníci idú príkladom

Príkladom v boji proti chrípke sú sami zdravotníci nemocnice, ktorí neváhajú a očkujú sa medzi prvými. Týmto krokom chránia nielen seba, ale aj pacientov, s ktorými dennodenne prichádzajú do kontaktu - očkovaný lekár neprenáša chrípku na svojich pacientov, čím významne prispieva k znižovaniu šírenia vírusu.

Medzi prvými, ktorí podstúpili očkovanie, boli významné osobnosti zdravotníckeho sveta, ako Ľuboslav Beňa, riaditeľ košickej nemocnice, docentka Ingrid Urbančíková, odborníčka na očkovanie rizikových skupín, profesor Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infekčných chorôb a Martin Novotný, jeho zástupca. Títo profesionáli nielenže poskytujú odborné rady, ale aj osobne podporujú očkovanie vlastným príkladom.


Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Očkovanie je k dispozícii vo Vakcinačnom centre, ktoré sa nachádza na Rastislavovej ulici 43 v takzvanej Starej nemocnici, konkrétne v Pavilóne II. Podľa informácií nemocnice sa netreba báť komolikovaného objednávania, pretože to vôbec nie je nutné. Očkuje sa každý utorok, stredu a štvrtok bez objednania vo vopred stanovených časoch

  • od 8:00 hod. do 12:00 hod.,
  • od 12:30 hod. do 14:30 hod.

Epidemiologická situácia v košickom regióne býva počas chrípkovej sezóny často nepriaznivá, a to práve dôsledkom nízkej miery zaočkovanosti obyvateľov. Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré môže u rizikových skupín spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. 

Očkovanie v košickej nemocnici je bezplatné a každý sa môže rozhodnúť, či chce byť zaočkovaný len proti chrípke, alebo aj proti COVID-19, a to naraz, v rámci jednej návštevy. Dôležité však je dostaviť sa zdravý, bez príznakov respiračných ochorení.