S pacientami rehabilituje umelá inteligencia. Košická nemocnica predstavuje prelomovú liečbu


Foto: S pacientami rehabilituje umelá inteligencia. Košická nemocnica predstavuje prelomovú liečbu Foto: Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Do košickej nemocnice nastupuje modernizácia v podobe inovatívneho prístroja Rehapiano. Unikátny systém, ktorý vznikol vďaka spolupráci medzi Univerzitnou nemocnicou Louisa Pasteura, Technickou univerzitou v Košiciach a špecializovanou softvérovou spoločnosťou. Rehapiano, poháňané pokročilou umelou inteligenciou, otvára nové možnosti pre diagnostiku a rehabilitáciu jemnej motoriky rúk, pričom výrazne zlepšuje presnosť a efektivitu rehabilitačnej liečby.

Prístroj Rehapiano je skutočným technologickým pokrokom v oblasti zdravotnej starostlivosti. Umelá inteligencia v prístroji umožňuje detailne analyzovať koordináciu a svalovú silu prstov, čo je zásadné pre pacientov trpiacich neurologickými ochoreniami či po prekonaní cievnej mozgovej príhody. Jeho hlavným cieľom je prispôsobiť rehabilitačné cvičenia individuálnym potrebám každého pacienta, čím sa výrazne zvyšuje šanca na rýchlejšie zlepšenie zdravotného stavu.

Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Jednou z hlavných výhod je forma testovania tohto systému prostredníctvom hry, čo zvyšuje motiváciu pacientov pokračovať v liečbe. Rehapiano navyše umožňuje presnejšie a objektívnejšie sledovanie pokroku v rehabilitácii, čo výrazne pomáha lekárom pri prispôsobovaní liečby podľa potrieb pacientov, umožňuje im včasné zásahy a rýchlejšiu reakciu na zdravotné zmeny, uvádza nemocnica.

Rehapiano je aktuálne v testovacej fáze na Oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Košiciach, kde pomáha prvým pacientom zlepšiť ich motorické schopnosti a prináša nový prístup k rehabilitácii. Je to krok vpred nielen pre pacientov, ale aj pre celý rehabilitačný tím, ktorý vďaka tejto technológii získa nové nástroje na efektívnejšiu starostlivosť.

Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice