Košičanov čaká celoplošná deratizácia. Mesto kleplo vlastníkom a správcom nehnuteľností po prstoch


Foto: Košičanov čaká celoplošná deratizácia. Mesto kleplo vlastníkom a správcom nehnuteľností po prstoch Foto: Facebook/Mestská časť Košice - Nad jazerom

Problém s potkanmi v Košiciach trvá už mesiace. Azda najhoršia situácia bola na sídlisku Nad jazerom, kde pristúpili počas leta k mimoriadnej deratizácii. Daniel Leysek, konateľ spoločnosti Asanarates v rozhovore pre noviny televízie Joj uviedol, že takúto vážnu situáciu nezažil za 49 rokov svojho pôsobenia v tejto oblasti. Počas leta totiž vyzbierali okolo 170 kilogramov hlodavcov, čo zodpovedá približne 500 jedincom.

Celoplošná deratizácia sa síce vykonáva dvakrát ročne, no ukázalo sa, že to nie je úplne dostatočné. Mestskí poslanci zobrali vážnosť situácie konečne na vedomie a počas stredajšieho mimoriadneho rokovania schválili zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o čistote a verejnom poriadku, ktorá vstúpi do platnosti od začiatku novembra tohto roka.


„VZN má priniesť väčšiu vymáhateľnosť povinností pri vykonaní deratizácie najmä u súkromných spoločností a organizácií, ktoré zanedbávaním údržby vlastných nehnuteľností a obchádzaním tejto povinnosti prispievajú k rýchlejšiemu rozmnožovaniu živočíšnych škodcov a to najmä potkanov. V dôsledku takéhoto ich nedbalého prístupu dochádzalo k neefektívnemu a nehospodárnemu vynakladaniu finančných prostriedkov mesta Košice na vykonanie celoplošnej deratizácie,” informovalo mesto.

Poslanci tiež schválili povinnosť pre každého vlastníka či správcu, aby v prípade výskytu živočíšnych škodcov vykonali deratizáciu v súlade so schváleným VZN, ale aj zákonom o ochrane. Sú povinní dbať na to, aby nehnuteľnosti v ich vlastníctve alebo správe neposkytovali úkryt živočíšnych škodcov, možnosť zahniezdenia sa, obživu a množenie sa.



„Budúci utorok 1. októbra začíname na území mesta s veľkou deratizáciou. V súčasnosti  distribuujem výzvy všetkým našim organizáciám, ale aj podnikateľom a spoločenstvám vlastníkov bytov, aby vykonali deratizáciu. Bolo naozaj ťažké, aby sme donútili všetky organizácie, aby nezanedbávali starostlivosť o svoje nehnuteľnosti. Doterajšia legislatíva nám neumožňovala, aby sme mohli od každého pýtať dokumenty, či uskutočnili deratizáciu. Týmto VZN posunieme zákonnú povinnosť na tých vlastníkov, u ktorých sa vyskytujú živočíšni škodcovia. Zároveň chceme do konca roka predstaviť verejnosti nový štandard ako sa v budúcnosti vysporiadame s hlodavcami,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.

Polopodzemné kontajnery

S vyriešením problému by čiastočne mohli pomôcť aj polopodzemné kontajnery, ktorých by malo v Košiciach pribudnúť štyridsať. Prvá polovica by mala vyrásť do konca tohto roka, so zvyšnými sa bude pokračovať v tom ďalšom. S výstavbou prvého moderného polozapusteného kontajnera sa začalo už na Belehradskej ulici 4 na sídlisku Ťahanovce. Tešiť sa však môžu aj obyvatelia ďalších siedmych mestských častí.

Polopodzemné kontajneroviská sú výhodné z viacerých dôvodov. Cieľom projektu je nahradiť existujúce stanovištia s vyšším počtom zberných nádob, ktoré zbytočne zaberajú veľkú plochu na úkor parkovacích miest. Ich zapustenie do zeme znižuje zápach odpadu a obmedzuje prístup hlodavcom. Zároveň pôsobia estetickejšie a sú odolné voči vandalizmu. Väčší objem nádob umožní efektívnejší zber odpadu a zníži frekvenciu jeho odvozu.

Tieto moderné metódy by mali napomôcť tomu, aby sa odpad zo zberných nádob nevyberal, nekončil na zemi a nebol prístupný hlodavcom,” skonštatoval primátor.

Zdroj: kosice.sk/úprava redakcie