Susedské peklo na košickom sídlisku. Sused hádže jedlo na autá, obyvatelia hrozia políciou


Foto: Susedské peklo na košickom sídlisku. Sused hádže jedlo na autá, obyvatelia hrozia políciou Foto: Facebook/ Košickí Južania

Na jednom z košických sídlisk sa rozhorel susedský konflikt, ktorý sa už vymyká spod kontroly. Obyvatelia Južnej triedy čelia neuveriteľnému problému – sused, ktorý neváha hádzať jedlo z okna priamo na autá zaparkované pod jeho bytom. Naposledy si to odnieslo auto nešťastnej obyvateľky Lucie, ktorá svoje rozhorčenie zdieľala na sociálnych sieťach.

„Už ma to prestáva baviť, môžu byť ľudia takí sebeckí? Na naše auto dnes hodil koláč a poškodil strechu!“ sťažuje sa Zozuľáková. Na fotografii, ktorú zverejnila, je jasne vidieť koláč rozplesknutý na streche auta, spolu s preliačinou na plechu. Zdá sa, že tento nevinný dezert má za sebou viac škody, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Situácia je o to horšia, že nejde o prvý takýto prípad. „Daný sused hádže jedlo po autách, ktoré stoja pod bránou, ale dnešným dňom si to prehnal,“ píše rozhorčená majiteľka poškodeného auta. Tento nezvyčajný spôsob vyjadrenia frustrácie alebo možno zlomyseľnosti už zrejme prekročil hranicu únosnosti.


Nie všetci však vnímajú tento incident ako závažný. V komentároch sa objavil aj názor, že ide o banálny problém, ktorý sotva naplní skutkovú podstatu trestného činu. „Kde žijete? Aký trestný čin? Škoda je nízka, možno ani priestupok to po novom nebude,“ tvrdí jeden z komentujúcich.

Napriek tomu niektorí susedia radia poškodeným, aby sa bránili. „Odporúčam kúpiť si autokameru a vytočiť smerom k oknám, nech ho vie polícia identifikovať,“ píše ďalší obyvateľ s jasným názorom na vec. Dodáva, že síce riskujú ďalšie jedlo na vozidle, ale verí, že po zásahu polície by tento „zvrátený koníček“ mohol definitívne skončiť.



Zdá sa, že obyvatelia Južnej triedy majú pred sebou neľahkú úlohu – buď sa pokúsia suseda konfrontovať sami, alebo do riešenia zapoja políciu. Jedno je isté – pokiaľ sa situácia nevyrieši, nad sídliskom bude neustále visieť otázka: Čo bude ďalšie? Puding na kapote alebo polievka na okne?

Ako sa efektívne brániť? Pomôže dohoda aj súdny spor

Vlastníci nehnuteľností sú povinní zdržať sa všetkého, čo by nad mieru primeranú pomerom obťažovalo iných alebo vážne ohrozovalo výkon ich práv. Taktiež majú prevenčnú povinnosť, ktorá ich zaväzuje konať tak, aby nedochádzalo ku škodám na majetku či zdraví svojich susedov.

V prípade vzniku škody je poškodený oprávnený žiadať náhradu, či už dohodou so škodcom, súdnou cestou alebo cez mimosúdne riešenie sporov. Zodpovednosť za škodu nesie ten, kto ju spôsobil, a škoda musí byť preukázaná poškodeným.