Je letecké spojenie medzi Košicami a Göteborgom hudbou budúcnosti? Záujem o prevádzkovanie linky nemal žiaden dopravca


O výzvu na prevádzkovanie linky z Košíc do Švédska nebol záujem

Foto: Je letecké spojenie medzi Košicami a Göteborgom hudbou budúcnosti? Záujem o prevádzkovanie linky nemal žiaden dopravca Foto: airportkosice.sk/freepik.com/vwalakte

S príchodom švédskej automobilky Volvo, ktorá míľovými krokmi rastie v obci Valaliky, sa spája aj prísľub leteckého spojenia medzi Košicami a Göteborgom. Rezort dopravy ešte v auguste zverejnil výzvu pre letecké spoločnosti, ktoré mohli požiadať o príspevok na prevádzku leteckých liniek medzi týmito letiskami.

„Tak ako sme sa zaviazali pri príchode automobilky Volvo, pripravili sme všetko na to, aby medzi Košicami a Švédskom lietala pravidelná linka. Verím, že okrem manažérov linka priláka aj turistov,“ uviedol vtedy minister dopravy Jozef Ráž.


Letecké spoločnosti mohli žiadosti posielať najprv do 9. septembra, neskôr rezort predĺžil termín až na 20. septembra. Ako sa však ukázalo, ani viac času na rozmyslenie neprilákalo žiadnych záujemcov, a tak sa avizované októbrové lety do Švédska zrejme presúvajú na neurčito. „Do výzvy na prevádzkovanie linky Košice - Göteborg sa neprihlásil žiadny letecký dopravca. Posudzujeme preto ďalšie možnosti a pracujeme na tom, aby táto linka mohla byť spustená v stanovenom termíne,” uviedla pre náš portál hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Rezort v rámci svojej výzvy lákal na lukratívnu možnosť preplatiť víťaznej spoločnosti až polovicu nákladov za pristátie lietadla, za použitie letiska cestujúcimi, za parkovanie lietadla či služby pozemnej obsluhy. Predpokladaný rozpočet vyčlenený na tento účel predstavoval 3,6 milióna eur na obdobie troch rokov.








Prešov
Trenčín
Trenčín
Bratislava
Banská Bystrica
Trnava
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Bratislava
Žilina
Nitra
Prešov