Počas jesene je šanca stretnúť medveďa oveľa väčšia, varujú ochranári. Čo robiť pri útoku šelmy?


Foto: Počas jesene je šanca stretnúť medveďa oveľa väčšia, varujú ochranári. Čo robiť pri útoku šelmy? Foto: pixabay.com

S príchodom jesene opäť stúpa počet správ o stretnutí s najväčšou slovenskou šelmou. Štátni ochranári upozorňujú, že práve počas tohto ročného obdobia je šanca vidieť medveďa omnoho vyššia. Zvieratá totiž intenzívne hľadajú potravu, aby si vytvorili zásoby tuku na zimný spánok. Častejšie ich preto môžete stretnúť v blízkosti osídlených oblastí i turistických trás.

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky prosí ľudí o zvýšenú opatrnosť najmä počas pobytu v prírode. Pokiaľ zažijete nebezpečnú situáciu s medveďom, nahláste ju na operačné stredisko ochranárov s číslom 18 081.

Čo robiť, aby ste sa vyhli stretu s medveďom hnedým, sme zhrnuli v staršom článku. Čo radí zásahový tím v prípade, ak na medveďa predsa len narazíte, alebo na vás dokonca zaútočí? Pokiaľ zviera uvidíte na väčšiu vzdialenosť, pomaly sa vráťte naspäť tým smerom, odkiaľ ste prišli. Ak ho prekvapíte zblízka, najdôležitejšie je zachovať pokoj.



„Dajte medveďovi vedieť o svojej prítomnosti tým, že sa mu prihovoríte kľudným hlasom. Vyhýbajte sa očnému kontaktu, ale pozorujte, čo robí medveď. Nestrácajte ho z dohľadu a cúvajte späť tým smerom, odkiaľ ste prišli. Nerobte prudké pohyby, neotáčajte sa k medveďovi chrbtom a nebežte,“ odporúča zásahový tím.

Dôležité je nesprávať sa agresívne, nič po medveďovi nehádzať a neutekať. Zviera by nemalo situáciu vyhodnotiť ako rizikovú, pretože hrozí, že zaútočí. Zásahový tím ľuďom ďalej radí, aby sa nikdy nestavali medzi medvedicu a jej mláďatá.

V prípade, že šelma zaútočí, odporúča využiť sprej na medvede. Pokiaľ ho nemáte po ruke, pritlačte sa tvárou k zemi a chráňte si hlavu a krk rukami. Až do odchodu zvieraťa treba ostať nehybne ležať. Zásahový tím vystríha pred bojom s medveďom. Šelma je omnoho silnejšia, než človek, ktorý môže pokusom o boj situáciu ešte zhoršiť.