Krajská hvezdáreň v Michalovciach má novú multifunkčnú sieň, nájdete tu prenosné planetárium aj virtuálne observatórium


Foto: Krajská hvezdáreň v Michalovciach má novú multifunkčnú sieň, nájdete tu prenosné planetárium aj virtuálne observatórium
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Khazkc - Zemplínske kultúrne centrum

Počas víkendového Festivalu na Hrádku bola verejnosti po prvýkrát predstavená nová multifunkčná sieň s príznačným názvom Galileo, ktorá je súčasťou Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra. Na jej otvorení sa podieľal Košický samosprávny kraj s finančnou podporou vyše 30-tisíc eur.

„Našej krajskej hvezdárni bolo už načase vdýchnuť nový život. Teší ma, že východniari môžu byť svedkami znovuzrodenia tejto hvezdárne aj vďaka otvoreniu novej multifunkčnej siene. Stojíme na štarte veľkej misie a čaká nás ešte veľa práce, preto verím, že hviezdy nám budú priať a východniarom postupne odhalíme tajomstvá vesmíru moderným spôsobom,“ uviedol župan Rastislav Trnka.



Riaditeľka hvezdárne Alena Navrátilová prezradila, že vďaka moderným technológiám bude možné aplikovať nové možnosti vzdelávania a zábavy. Takisto sa ponuka hvezdárne rozšíri o prenosné planetárium, ktoré poslúži ako virtuálne observatórium na projekciu nočnej oblohy, astronomických javov, ale aj videoklipov a filmov vo formáte 3D.

Modernizácia však nie je na konci, župa ma ambíciu rozšíriť budovu hvezdárne o ďalší objekt s modernými technológiami pre prezentáciu a interaktívnu edukáciu pre lepšie pochopenie synergie vesmíru a prírody.